Çocuklarda Kardeş Kıskançlığı, Kardeş Kıskançlığının Belirtileri

Çocukta:

  • Baş ağrısı, migren, mide bulantısı, kusma gibi psikolojik sebeplere dayılı fizyolojik tepkiler
  • Okula gitmek istememe
  • Kötü rüyalar
  • Keyifsizlik, mutsuzluk, öfke patlamaları, ağlama krizleri
  • Çocuğun yemek, uyku düzeninde belirgin değişimler
  • Regresif (yaşından küçük) davranışlarda bulunma(parmak emme, altını ıslatma vb.)
  • İçe kapanma
  • Akademik başarısızlık
  • Dikkat eksikliği
  • Sosyal ilişkilerde zorlanma gibi belirtiler gözlemlenebilir.

Normal gelişim seyrinde, yeni bebek eve geldiğinde kıskançlık 1-2 ay sonra durulduğunu gözlemleyebilirsiniz.9-12 ayda ise ,bebek yetişkinlerin ilgisini çekmeyi öğrendikçe,kıskançlık artışa geçer.Doğru tutumla bu duygu hafifletilse de yeni bebek/çocuk diğer kardeşe müdahale etmeye başladığında bu kıskançlık tekrar görülebilir.

Çocuğunuza kardeşi olacağını farklı bir aile üyesinden duymadan sizden duyması en doğrusudur. Hamilelik sürecinde annenin karnı belirginleşmeye başladığında çocuğunuza kardeşi olacağını, sakin ve zamanın kısıtlı olmadığı bir sürede anlatmanız önemlidir. Mümkünse hem annenin hem de babanın konuşma sırasında çocuk ile olması daha iyidir. Haber verildikten sonra, çocuğunuzun sormak istediği soru olup olmadığı sorun, size söylemek istediklerini dinlemek için zaman ayırın. Onu her zaman, her şekilde sevmeye devam edeceğinizin telkinini vermek onu rahatlatacaktır. Her çocuğun kendine özgü farklı tepkileri vardır. Çocuğunuzun vereceği her tepkiyi anlayış ile karşılayın. Süreç içerisinde tepkileri, duygularının değiştiğini gözlemleyebilirsiniz bu çok normaldir. Unutmayın ki bu yeni haber çocuğunuz içinde çok büyük bir değişiklik olacaktır.

Yeni bebeğin oda hazırlıklarında çocuğunuzu zorlamadan dahil etmeniz önemlidir. Böylece kendini dışlanmış hissetmeyecektir. Ayrıca çocuğunuz ile bu dönemde kaliteli zaman geçirmeye devam etmeye özen göstermeniz de bu sürece alışmasını kolaylaştıracaktır.

Çocuğunuza yeni bebeğiniz ile ilgili sorumluluk yüklemeyin. Doğum sonrasında çocuğunuzun ağabeylik/ablalık yapması için onu zorlamayın. Bu isteğin kendi içinden gelmesini bekleyin. Bebek bakımının zamanın büyük bölümünü almasına rağmen diğer çocuklarınıza vakit ayırmak için çaba sarf edin. Çünkü zaten yeni bebek herkesten çok ilgi görecek, diğer çocuklarınızın bu dönemde normalde olduğundan daha çok ilgiliye de ihtiyacı olacaktır.

Çocuğunuzun, kardeşini kıskanmaması için bebeğinizi kötülemeyin( zaten çok yaramaz, ağlayıp duruyor gibi).

Çocuğunuza, kardeşi geldikten sonra daha önce göstermediğiniz kadar aşırı bir ilgi, alaka göstermeniz onu daha da çok huzursuz edecektir.

Çocuğunuzda bir zamanlar küçük bir bebek olduğunu, aynı bakım ve özenin ona gösterildiğini anlatabilirsiniz.

Unutulmamalıdır ki kardeş kıskançlığı gözlenen normal bir durumdur. Tek çocuklu ailelerde, ilgi ilk çocuk üzerinde toplanmış iken yeni bebeğin gelişi ile bu ilgi bölünür. Bu da ilk çocuğun kendini huzursuz hissetmesine neden olabilir.  Çok çocuklu ailelerde ise yeni bir kardeşin gelişi ile ilginin her çocuktan daha da azalması onların kıskançlığına yol açabilir. Her çocuk ile nitelikli zaman geçirilmeye özen gösterilmesi, her çocuğun haklarının eşit korunması önemli olacaktır.