SORU: Oğlum 7. sınıf öğrencisi. Özel okula gidiyor. Özellikle bu yıl davranış ve tavırları o kadar değişti ki. Okuldaki çocukların sosyal imkânlarını ister hale geldi. Ders çalışma noktasında ciddi problem yaşıyoruz. Sabrediyoruz da, bu nereye kadar sürer bilemiyoruz?

Girdiği ortamdan ziyade gelişimsel bir süreçle karşı karşıyasınız aslında. Oğlunuz büyüyor.

* Başkalarının sosyal imkânlarına özenme noktasında çocuğunuzu doyurmaya çalışırken anne-baba olarak belli bir ölçü tutturmanızda fayda var. Bu konuda şimdiye kadar bazı sınırlarınız olmuştur sanırım. Bu sınırları fazla sert olmadan uygulamaya devam edin. Her istediğini almadan ama onunla birlikte bazı kurallar geliştirerek. Haftada bir alışveriş, her alışverişte 2 şey almak, ücret limiti gibi.

* Ders çalışma sorunundan bahsetmişsiniz ki, sanki söylediğiniz sorun bu seneye özel değil de şimdiye kadar oturamamış bir durum gibi. Çünkü malum 4. sınıfa gelmeden kendi başlarına ödev yapma becerisini kazanmış olmalı çocuklarımız. Acaba bu konuda ona yardımcı olacak bir öğretmen desteği mi alsanız? Çalışan anne-babalar olarak kısıtlı zamanınızda bir de çocuğunuza öğretmen olmaya çalışarak gerilmeye gerek yok.

* Dikkatle ilgili bir tarama-test yaptırdınız mı oğlunuza? Belki dikkat eksikliği var ve öncelikle bu sorunu ele almalısınız.

* Öte yandan çocuklarla ilgili süreçlerde aynayı kendimize de tutmalıyız. Acaba evde ortam nasıl? Oğlunuzun gelişimsel olarak değişen davranışlarıyla beraber, eşinizle sizde de değişen şeyler var mı? Eşinizle bir göz gezdirin hayatınıza bakalım.

* Oğlunuzu bir spora, sanata yönlendirmeniz de tavsiye edilebilir. Enerjilerini atmak özellikle ergenliğe geçiş yıllarında iyi gelir çocuklara. Ayrıca hem sosyal ilişkiler hem de kendini ifade alanını genişletme adına büyük bir fayda sağlar.

Bütün bunlarla belki de biraz telaş içinde ilgilenirken, oğlunuzla beraber büyüyen, gelişen kendi yanlarınızı da fark edip şükretmeyi ihmal etmeyin.

 

Okan Bal
Uzman Psikolojik Danışman ve Aile Terapisti

Sorunlarınızın Daha Sağlıklı Çözümü İçin
“Online Terapi” Randevusu Alabilirsiniz.

danismana online soru sor

onlineterapim-randevual