Üç yaşın altındaki çocuklarda sürekli video klip seyretme sonucu oluşan sendrom, çocukların gelişimini tehdit etmekle kalmıyor, otistik olma tehlikesiyle karşı karşıya da bırakabiliyor.

Konuşma geriliği gösteren 2-3 yaş grubu çocuklar üzerinde yapılan araştırmalar, bu çocukların doğduklarından bu yana televizyon, özellikle de müzik kanallarını izlediklerini ortaya koyuyor.

Sürekli izlenen video klipler, reklamlar ya da çizgi filmler tam öğrenme aşamasında olan çocukların konuşma yeteneğini kaybetmesine, hatta otistik olmalarına yol açabiliyor.  Özel kanalların yayına başladığı 1990’lı yıllardan itibaren şikayetlerin arttığına dikkat çekiliyor.

Sendromun tedavisi, 4 yaşından sonra neredeyse mümkün olmuyor.  Önlemenin en etkili yolu ise 0-2 yaş arasında televizyon izletmemek.

0-3 yaş arasındaki bebeklerin gelişimlerini olumsuz yönde etkilediği ortaya çıktı. “Klip sendromu” olarak adlandırılan rahatsızlık, çocukların konuşmalarına mani oluyor ve otizme yol açabiliyor.

Anne veya bakıcıların, özellikle 0-3 yaş arasındaki bebeklerin oyalanması için izlettirdiği televizyonlardaki müzik kliplerinin bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkilediği, bu yüzden son yıllarda adı “klip sendromu” olarak adlandırılan rahatsızlığa yakalanmış çocuk sayısında büyük artış olduğu belirtildi.

OTİSTİK OLABİLİRLER 

Kısaca “Gelişim bozukluğu” diye tanımlanan ve son yıllarda tüm dünyada tam altı kat arttığı belirlenen otizm, uzmanlarca büyüteç altına alındı.

Ve otizmin izini süren tıp dünyası, şaşırtıcı bir bulguya ulaştı. “Klip Sendromu” adı verilen bu sendrom yüzünden tüm bebekler tehdit altında.

PEK çoğumuz minik bebeklerimizi oyalansın diye televizyon karşısına oturtur, hatta televizyona gösterdikleri ilgiyi büyük bir sevinçle karşılarız. Bu arada kendimizce önlemler alır abuk subuk görüntülerle karşı karşıya kalmalarını önlemek için genellikle de müzik kanallarını açarız. Ama anlaşılan o ki; biz bebeğimizin ilgisini müziğe olan kabiliyeti ve yatkınlığıyla özdeşleştirirken, o izlediği her kliple biraz daha içine kapanıyor, biraz daha yaşamdan kopuyor. Minicik beyni, başa çıkamayacağı sınırsız karanlıklara boğuluyor.

TELEVİZYONDAKİ TEHLİKE

Çocukların izledikleri müzik klipleri nedeniyle “Otizm” le karşı karşıya kalan bebek sayısının her geçen gün biraz daha artmaktadır. Aileler çocuklarında konuşma gecikmesi, dalgınlık ve konsantrasyon bozukluğu şikayetleri ile başvuruyorlar. Bu çocukların ortak özellikleri özellikle 0-2 yaş arasında sürekli müzik klibi seyretmeleri. Hastalık, televizyon kesinlikle yasaklanıp özel eğitim programları uygulanarak, dört yaşına kadar önlem alınırsa önlenebiliyor.

Aileler nedense konuşmanın otomatik olarak öğrenildiğini zannediyorlar. Doğal ortamda çocukların dudak şekilleri, ses ve cümleler arasında bağlantı kurması gerekli. Ancak televizyon çocukların öğrenmesini engelliyor.

Çünkü göz bağlantısı kuramayan çocuklar dudak hareketleri ile sesi birleştiremiyor. Televizyon sesi yüksek olan bir ortamda da çocuklar anne ve babalarının sesi yerine televizyon sesini algılar bu da onların beyin yapısının karışmasına neden olur. Çünkü dudak şekilleriyle çıkan ses arasında bağlantı kuramazlar.