Aldatmak konusunda iki ayrı pencereden bakmak en doğrusudur. Çünkü kadınların ve erkeklerin aldatma biçimleri, nedenleri birbirlerinden oldukça farklıdır. Her iki cinste çeşitli savunmalar hazırlar. Yapılan araştırmalarla çeşitli durumlar ve oranlar belirlenmiştir. Aldatılan tarafta ise tam bir yıkım söz konusudur. Üzgünlük olmasa bile hayal kırıklığı, güven sarsıntısı gibi nedenler kişilerin hayatlarına dönmelerini zorlaştırır.

Aldatılmamak Kader midir?

Kimi zaman kader olduğu da söylenebilir. Çünkü siz elinizden gelenin en iyisini yapsanız da bu duruma maruz kalabilirsiniz. Unutmayın, dünya güzeli ünlü isimler bile aldatılabiliyor. Yani durumun sizin fiziksel özelliklerinizle ilgili olduğu konusunda takıntı yapıp kendinizi üzmenize gerek yoktur. Ancak elbette aldatma teşvik eden unsurlar da vardır. Çiftler aldatılmamak için elinden geleni, bireylerde aldatmamak için elinden geleni yapmalıdır ama bazı kişilerde bu hastalıklı bir hal almıştır ve aldatma konusunda kendilerini engelleyemezler. Aldatılmış olmak sizin aptal ve çirkin olduğunuzu belirlememelidir. Ancak aldatan kişinin kendine güveni olmayan, kendince sorunları olduğu söylenebilir. Çiftler arasında intikam hissi de aldatmalara neden olabilir. Gereksiz inatlaşmalar ve intikam sürecine girmeden ilişkinin sonlandırılması en doğrusudur. İlişki sağlıksız yürüyeceğindense bitmesi daha doğrudur.

Aldatılmamak için Ne Yapmak Gerekir?

• Aldatılmamak için erkeklerin ve kadınların yapmaları gereken çeşitli durumlar söz konusudur. Çünkü her iki cinsin aldatma nedenleri birbirlerinden farklı olabilir. Aldatılmaktan kimi zamanlarda kaçınamayabilirsiniz ama elinizden gelenin en iyisini yapmaya özen göstermelisiniz. Kadınların ve erkeklerin aldatılmamak için dikkat etmesi gereken hususlar:

• Her iki cins içinde geçerli olan bakımlı olmaktır. Bakımlı olmak kadınlara has bir durum değildir. Özellikle de günümüzde erkeklerin bakımlı olanlarını sıklıkla görüyoruz. Bakımınızı yaparken, hijyen konusuna dikkat etmeli ve bunun yanında da görsel güzelliğe önem vermelisiniz. Partnerinizin sizi dağınık, pasaklı ve düzgün giyinmiş kuşanmış görmemesi, uzaklaşmalara neden olabilir.

• Karşılıklı güven ilişkilerde çok önemlidir. Güven duymadığınız partnerinize bunu sürekli dile getirerek huzursuzluk verirseniz; neticeleri kötü olabilir. Sürekli güven duyulmadığını teskin eden cümleler, iğnelemeler partnerinizi sizden uzaklaştırabilir. Güveni başka kişilerde arayabilir.

• Aldatmak erkekler için doyumsuzluktan ibaretken, kadınlar için ilgisizlikten kaynaklanabilir. Erkeklerin geneli, yapıları gereği hiçbir zaman elindekilerle yetinmeyi bilmeyen bir yapıya sahiptir. Aldatmaya bu nedenle yönelebilirler. Kadınlarda ise en genel problem tatminsizlik, her bakımdan partnerini yeterli görememe gibi durumlar aldatmayı tetikler. Bu nedenle partnerlerinizi istediklerini vereceğiniz konusunda temin etmelisiniz. Ancak bunu yaparken kendinizi hiçe saymamalı ve kendinizden fedakârlık etmemelisiniz. Dengeyi kurmak çok önemli.

Aldatıldıysanız Ne Yapmalısınız?

Tüm önlemlerinize rağmen karşınızdaki kişi sizi anlamadı ve kıymetini bilmedi, neticede de aldatıldınız. Bu durum dünyanın sonu değildir elbette. Bu durumu hemen atlatıp normal yaşantınıza dönmelisiniz. Hiç bir şey kaybetmiş değilsiniz. Dışarıda sizi her şeye rağmen güzel olan ve akışına devam eden bir hayat bekliyor. Bu süreci arkadaşlarınızla vakit geçirerek, işinize, derslerinize yönelerek atlatabilirsiniz. Uzunca bir süre hüzünlü müziklerden ve filmlerden uzak durup, gülmek için kendinize izin verin. Olay neticesinde güven sorunu yaşamanız çok olasıdır ama unutmamalısınız ki aldatılırken sorun sizde değil ve herkes aynı değildir. Tekrar güvenebilir ve yeni bir ilişkiye başlayabilirsiniz. Belki, kafanızı dağıtmak için çeşitli kurslara başlamak etkili olabilir.

Aldatma Konulu Araştırmalar

Araştırmalara göre erkekler, bilindiği gibi seks nedeniyle aldatmıyor. Aksine duygusal tatminsizlik erkeklerin %48’inin aldatma nedeni olarak tespit edilmiştir. Cinsellik için aldatan erkeklerin sayısı ise %8 ile sınırlı kalmış. İlginç olanı aldatan kişiler, aldatırken suçluluk hissediyorlarmış ve bu oran da %66 civarında. Aldatanların %6’sı buluşmanın ilk günü seks yapmış. Günümüzde ilişkiler oldukça tuhaf hal aldıkları için bu oranlar, gün be gün değişebilmektedir.

Okan Bal
Uzman Psikolojik Danışman ve Aile Terapisti

Sorunlarınızın Daha Sağlıklı Çözümü İçin
“Online Terapi” Randevusu Alabilirsiniz.

danismana online soru sor

onlineterapim-randevual