Düğün yapmayı planlıyorsanız aslında bu yazımız tam size göre. Yaz aylarının yaklaştığı bugünlerde, şehrinizde boş bir salon bulmak için zorlanıyorsunuzdur. Eskiden sadece pazar günleri yapılan düğünler, fazla talep olması nedeniyle cuma günlerine kadar geriledi. İnsanlar bu duruma alışmakta biraz zorluk yaşasa da uyum sağlamayı da bildi. Özellikle bizim geleneklerimizde bu merasimin farklı bir özelliği vardır. Yurtdışında sadece bir günü kapsayan süreç, bizde bir kaç gün sürer.

Yıllar geçtikçe eski düğün geleneklerini terk ediyoruz. Batı Kültürü’ne ait birçok unsur, diğer etkinliklerde olduğu gibi düğünlerde de kendini gösteriyor. Şehir yaşantısı ve kopuk komşuluk ilişkileriyle imece de artık kayboldu. Eskiden bir düğün için konu komşu, hısım akraba toplanarak gerekli tüm hazırlıkları bitirirlerdi. Şimdi genellikle düğünü yapan aile, bu zorlu süreçte yalnız bırakılıyor. Aslına bakılırsa süreç de sadece düğün salonundaki merasimi kapsıyor. Düğün salonu ve buradaki araç ve gereçlere ayrı bir parantez açmak lazım. Talebin artmasıyla bu sektördeki pazarın farkına varan üreticiler, çeşit çeşit düğün malzemeleri üretmektedirler. Tabi ki bu malzemelerin çoğu da pahalı fiyat etiketleriyle karşımıza çıkıyor. Sizler için hazırladığımız listede düğün hazırlıkları yapan çiftlerin dikkat etmesi gereken harcamalara göz atacağız.

İşte karşınızda düğün planı yapan çiftlere 10 altın uyarı:

10-Gereksiz Harcamalardan Kaçının

Havayi fişek gösterisi, lüks düğün objeleri, pahalı bir orkestra vs. Bunları almaya gücünüz yetiyorsa ve sizi zorlamayacaksa, burada saydıklarımızın yüzlerce çeşidini bulabilirsiniz. Aksi takdirde bu ürünler kimsede farklı bir duygu oluşturmayacaktır. Sırf övgü almak için de büyük paralar ödemek zorunda hissetmeyin kendinizi.

9-Gösteri İçin Lüks Harcamalar

Düğün hazırlıkları sırasında bütçenizi aşacak lüks harcamalardan kaçının. Unutmayın ki bu külfeti yine siz ve eşiniz ödeyecek. Mutlu bir yuva kurmak için çıktığınız bu yolda hayal kırıklığına uğramayın. Kısacası “ayağınızı yorgana göre uzatın.”

8-Abartılı Bir Mekan

Herkes, özellikle de genç kızlar küçüklüklerinden itibaren rüya gibi bir düğünü hayal eder. Düğün mekanları genellikle pahalıdır. Üstüne bir de siz, gücünüzü aşan ultra lüks bir mekan tercih ederseniz, rüyalarınız sonunda kabusa dönebilir. Bu arada mekanınızı daha ucuza getirmek için imkanınız varsa kır düğününü düşünmeye ne dersiniz?

7-Aşırı Pahalı Pastalar

Düğün pastası salonların kültürümüzde yer etmesiyle birlikte, düğün literatüründe yerini aldı. Elbette bir düğün pastası gerekiyor, ama aşırı pahalı olmak zorunda değil. Sonuç olarak birbirinize ikram ederken çekilen bir kaç özel kare için her şey.

6-Misafir Listesi

Düğününüz ister büyük, ister küçük olsun, hayatınızda bir kez tanıştığınız birini davet etmenize gerek yok. Bizler nedendir bilinmez, düğünlerin kalabalıklığıyla övünürüz. Tabi sonrasında her şeyin eksik kalmasıyla şikayetlere başlarız.

5-Sağdıçlar ve Gelinin Ardadaşları

Çok sayıda nedime, elbise seçiminden tutun da bütün aksesuarlara kadar her anlamda zorlu bir gece anlamına gelir. Aynı şeyler tabi ki sağdıçlar için de geçerlidir. Dahası, onların kıyafetleri “ortalama” misafirden daha pahalı olabilir. Ekstra, baldızınız ve eşinizin özel arkadaşlarının kuaför masraflarını söylemiyorum bile.

4-Kıyafetler

Düğün kıyafetleri genellikle en fazla paranın harcandığı alanlardan. Damat ve gelinin o gün kendini yeterince özel hissetmesi tabi ki oldukça doğal. Ama unutmayalım ki bunu pahalılıkla yapmak zorunda değilsiniz. Daha az bir bütçeyle vücudunuza göre bir elbise tercih yapabilirsiniz.

3-Yapay Anılardan Kurtulun

Düğünde verilecek en güzel hediyeler şüphesiz özgün hazırlananlardır. Bu tür hediyelerin aşırı pahalı olmasına hiç gerek yok. Düğün öncesi hazırlayacağınız küçük hediyeler, eminim aşırı pahalı anılardan daha etkili ve güzel olacaktır.

2-Abartılı Davetiyeler

Davetiyeler adı üstünde misafirleri düğüne buyur etmek içindir. Böyle bir şeyin aşırı pahalı olmasına hiç gerek yok. Oldukça pahalısını istiyorsanız kendinize özel hatıra olarak bir örnek alabilirsiniz. Bu davetiyelerin ulaştığı yerdeki akıbetini siz daha iyi biliyorsunuz.

1-Müzik

Düğün salonlarının genellikle kendi müzik grupları var. Ama siz özel bir mekanda özel bir müzik grubunun olmasını istiyorsanız, oldukça pahalıya mal olacağını da bilmelisiniz. Böyle bir mekan tutsanız bile öncelikle etrafınıza danışın. Eminim sizin aşırı pahalıya getireceğiniz müzisyenden daha çok eğlendirebilir misafirlerinizi.

Yapılan araştırmalara göre düğün sonrasında çiftlerin en büyük yaşadığı zorluk, düğün sırasında edindikleri borçlardır. Benim burada ki acizane önerim çiftlerin ailelerine. Erkek ya da kız tarafı olsun, düğün isteklerinde karşılıklı düşünmeliler. Sonuçta bu borca sizin kızınız ve oğlunuz katlanacak, diye düşünüyorum. Siz ne dersiniz?