Ayrılıklar hayatın bir gerçeği ve eşinizden yahut sevgilinizden ayrıldığınız zaman yaptığınız hataların telafisi bazen çoğu zaman mümkün bile olmayabiliyor. Dolayısıyla ayrıldıktan sonra yapılan hatalar konusunda bilgili olmak, bu hatalardan uzak durmak ve onların etkilerinden sakınabilmek için çok önemli. Aksi taktirde ayrılığın üzerine bir de davranışlarınızın sonuçlarına katlanmak zorunda kalmanız işten bile değil.

Ayrıldıktan sonra yapılan hataların en büyüğü, belki de ayrıldığınız kişinin arkasından kötü konuşmak. Zira birlikte güzel vakitler geçirdiğiniz bu insanın ardından kötü konuşmak, hem yaşadıklarınızın anısına bir ihanet olacaktır hem de bir daha o kişinin hayatta ne zaman karşınıza çıkacağını bilme ihtimaliniz yok. Bunun yanında, özel hayata dair bilgilerinizi paylaşmak, diğer insanlar üzerinde kötü bir izlenim bırakacaktır.

Pek çok kadın ve erkeğin yaptığı bir diğer hata ise, gereksiz yere güçlü görünmeye çalışmak olmaktadır. Ayrılıkların ardından güçlü görünmeye çalışmak, maalesef üzüntünüzü yaşama ihtimalinizi ortadan kaldıracaktır ve bu durum da psikolojik olarak ayrılığın etkilerinden kurtulma sürenizi uzatacaktır. Korku ve üzüntülerinizle yüzleşmek, bu konuda çok daha faydalı olacaktır. Yapılan araştırmalar, yüzleşilmeyen korku ve üzüntülerin, ilerleyen zamanlarda ciddi ruhsal bunalımlara sebep olabildiğini gösteriyor.

Ayrılığın ardından intikam almaya çalışmakda maalesef size üzüntü getirmekten başka bir işe yaramayacaktır. İntikam için başka birisiyle birlikte olmak, ayrıldığınız kişinin işlerini zorlaştırmak, onun yeni ilişkisini sabote etmeye çalışmak gibi durumlar, maalesef hem sizi hem de karşı tarafı sinir edecektir ve ayrılığın etkilerinden kurtulmanızı imkansız hale getirecektir. Kendi yolunuza bakmanız her iki taraf için de daha faydalı olacaktır.

Ayrılığı kaldıramayıp barışmak için yalvarmak ise sizi küçük düşürdüğü kadar, sizi artık sevmeyen birisine karşı gereksiz duygular beslemenize neden olacaktır. Karşı taraf zaten sizinle barışmak istemiyorsa sizi gözden çıkarmış demektir ve bu nedenle kendinizi yormanın da bir anlamı yok. Barışsanız bile ilişkinizin çok uzun süreler devam edeceğini düşünmeyin.

Ayrılıktan sonra kendinizi değiştirmeye çalışmak, saçları kestirmek, kıyafetler almak, ekstrem işlere girişmek gibi davranışlar, o an sizi mutlu etse de ayrılıkla yüzleşmenizi engelleyecektir. Yaptığınız değişikliklerden hoşnut kalmama ihtimaliniz de her zaman mevcut.

 

Okan Bal
Uzman Psikolojik Danışman ve Aile Terapisti

Sorunlarınızın Daha Sağlıklı Çözümü İçin
“Online Terapi” Randevusu Alabilirsiniz.

onlineterapim-randevual