Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu bir çocuk hastalığıdır ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki her 10 çocuktan birini etkiler. Oldukça yaygın olmasına rağmen, birçok yanlış anlaşılma hala devam etmektedir. İşte DEHB ile ilgili bilinmesi gerekenler..

1- Farklı DEHB türleri vardır:

   Ağırlıklı olarak hiperaktivite/dürtüsellik DEHB; dikkatsizlik DEHB; ve Kombine DEHB olarak 3 farklı dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu vardır. DEHB’li çocukların çoğu dikkatsizlik, dürtüsellik, ve hiperaktivite kombinasyonuna sahiptir ve Kombine DEHB ile tanısını konur. Hiperaktivite ve dürtüsellikle mücadele eden çocuklar genelde Hiperaktivite/Dürtüsellik DEHB tanısı alır. Üçüncü grubun daha çok dikkatle alakalı problemleri vardır. Nu çocukların daha çok dikkat eksikliği bozukluğu tanımlandığını sık sık duyacak olsanız da, dikkat eksikliği bozukluğu için doğru terim Dikkatsizlik DEHB olacaktır. Kızlar, erkeklerden daha fazla dikkatsiz semptomlara sahip olma eğilimindedirler. 

2- DEHB beyin temelli bir bozukluktur:

Hayatınızdaki bir değişiklik hakkında daha olumlu bir düşünce yapısına geçmek istiyorsanız:

– Bilişsel çarpıklıklara dikkat edin: Düşüncelerinizi kötüleştiren, felaketleştirme ya da, ya hep ya hiç gibi düşünme kalıplarına mı giriyorsunuz?

–Kanıtları düşünün: Düşünceleriniz ne kadar gerçekçi? Negatif düşüncenize itiraz etmek için hangi kanıtlar var?

–Kendinize karşı nazik olun: Kendi konuşmanız kibar ve şefkatli mi? Bu durumda kendinize nasıl nezaket gösterebilirsiniz?

3- Rutinlerinizi Sürdürün

Etrafınızdaki dünya değişirken bir miktar normallik duygusuna bağlı kalmak, stresi en aza indirme ve rahatlama için yararlı bir yoldur. Araştırmalar, rutinleri sürdürmenin insanların stres ve kaygı belirtilerini daha iyi ele almasına yardımcı olabileceğini ifade ederler. Her sabah aynı saatte yatmak ve uyanmak gibi basit şeyler, hayatınızın diğer alanları daha az tahmin edilebilir gibi görünse bile size daha iyi hissettirebilir. Geçiş zamanlarında zihinsel sağlığınıza yardımcı olabilecek, günlük rutininize dahil etmek isteyebileceğiniz diğer faaliyetler şunlardır: düzenli fiziksel aktivite yapmak, sağlıklı yemekler yemek, her gece bol bol dinlenmek, gerçekçi günlük hedefler oluşturmak,  bilinçli farkındalık ve derin nefes alma gibi rahatlama teknikleri için zaman dilimi oluşturmak. Sizin için işe yarayan rutin, kendi durumunuza ve ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Size rahatlık ve huzur getiren alışkanlıkları, günlük aktiviteleri düşünün. Hayatınızda zor veya dramatik değişimlerle uğraşıyor olsanız bile, bunlardan bazılarını gününüze uygulamaya çalışın.

4- Sosyal Destek Bulun

Sosyal destek, zihinsel esenlik için gereklidir. Bu destek özellikle değişimle uğraşırken daha da gerekli olabilir. Arkadaşlarınız, sevdikleriniz ve diğer sosyal bağlantılarınız hayatınızdaki değişikliklerle uğraşırken çeşitli şekillerde size destek sağlayabilirler. Sosyal destekten yararlanabileceğiniz yollar şunları içermektedir:

–Duygusal destek: Arkadaşlarınız ve sevdikleriniz sizi dinleyebilir ve size empati ve rahatlık sağlayabilirler.

–Teşvik: Sosyal destek sisteminiz, bir tür zorlukla karşılaştığınızda başarılı olmanızı da teşvik edebilir.

–Bilgi: Sosyal bağlantılarınız, hayatınızda bir değişiklik yaparken ihtiyaç duyabileceğiniz şeyleri öğrenmenin ve bilgi edinmenin harika bir yolu olabilir.

–Somut destek: Bazen değişiklikler, belirli görevlerde gerçek fiziksel yardıma ihtiyaç duyabilirler. Örneğin, hasta olduğunuzda size yemek getirmesi veya sizi randevularınıza götürmesi için birine ihtiyacınız olabilir.

Araştırmalar, sosyal destek müdahalelerinin, yaşamlarında sağlıkla ilgili değişikliklerle uğraşan insanlar için yararlı olabileceğini göstermiştir. Bir araştırmaya göre, grup toplantılarının ve telefon görüşmelerinin, ciddi bir teşhisten sonra insanların daha az yalnız ve izole hissetmelerine yardımcı olmaktadır. Bu müdahaleler ayrıca egzersiz yapmak ve ilaç almak gibi sağlık davranışlarını da desteklemiştir. Bazı kişilerin belirli bir tür desteğe olan ihtiyacınızı anlayamayabileceğini unutmamak önemlidir. Çoğu durumda, ihtiyacınız olan desteği istemek, başlamak için harika bir noktadır. Örneğin, bir arkadaşınızı arayabilir ve yaşadıklarınız hakkında konuşmak için zamanları olup olmadığını sorabilirsiniz. Spesifik olmak ve doğrudan talepte bulunmak ihtiyacınız olan yardımı almanıza yardımcı olabilir.

5- Kendinize Bakın

Bir geçiş döneminde, kendinizi bir değişiklik yapmanın zorluklarına zihinsel olarak hazırlamanın yanı sıra, fiziksel olarak kendinize dikkat ettiğinizden emin olmanız da önemlidir. İşler değişkenlik gösterdiğinde, temel ihtiyaçlarınızın çoğunu ihmal ettiğinizi fark edebilirsiniz. Yorgun veya aç olduğunuzda stresli olaylar genellikle çok daha kötü görünür. Bu nedenle sağlıklı bir yemek yiyerek, biraz dinlenerek veya sadece rahatlamak için biraz kendinize zaman ayırarak temel ihtiyaçlarınızı karşıladığınızda yaşamınıza bir miktar denge getirebilirsiniz.

Kaynak: www.verywellmind.com