Her yaş aralığı için tavsiye edilen belirli oyuncaklar vardır. Bir yaşındaki çocuktan elbette beş yaşındaki bir çocuğun oynayabileceği bir oyunu oynamasını bekleyemezsiniz. Uzmanlar zekâ gelişimin sağlanması ve sağlıklı birer birey olarak yetiştirilmeleri için oyunun önemini vurgulamaktadırlar. Bilimsel araştırmalar oyun süreci ile öğrenmenin hem en etkili yöntem hem de en organik yöntem olduğunu dile getiriyorlar. Oyun oynamanın zeka gelişimi üzerindeki payını bütün uzmanlar kabul eder hale geldiler. Peki, her oyun zekâ gelişimine yol açar mı? Elbette hayır. Bunun için öncelikle zekâ gelişimini sağlayan oyunlar başlığı altında bu oyunların hangileri olduğunu görelim.

Zeka Gelişimi İçin Olumlu Olan Oyun Önerileri

Yap-Boz Oyunları

 Yab-boz oyunları uzun yıllardır zekâ gelişimi sağlayan oyuncaklar arasındaki yerlerini koruyorlar. Belirli bir yaşa gelen çocuklara özellikle yap-boz oyunları verilerek, hayal gücünün ve analitik düşünme becerisinin gelişmesi sağlanmaktadır. Çocuk bir ev hayal edip onu Legolar ile gerçeğe dönüştürmeye çalışırken hayal gücünü kullanmayı öğrenecek, görsele bakarak bir yapı inşa etmesi ise analitik düşünmesini geliştirecektir.

Bilgisayardan Oynanabilecek Zekâ Geliştirici Oyunlar

Birçok anne babanın derdi çocukların teknolojik aletler ile haşır neşir olması olurken şimdi nereden çıktı bu bilgisayar oyunu diye düşünebilirsiniz. Oysa yararlı olabilecek bir şeyi çocuğunuzun elinden tamamen alarak hiç de ona tam olarak bir iyilik yaptığınızı söyleyemeyiz. Uzmanlar teknoloji kullanımını elbette kısıtlamanızı istiyor fakat bu asla tamamen son buldurmak olmamalıdır. Sizin gözetiminiz altında ve belirlediğiniz saatler içerisinde çocuğunuzun bilgisayarda zekâ geliştirici oyunlar oynamasına izin verebilirsiniz. Bu konuda tasarlanmış birçok zeka geliştirici oyun olduğundan siz çocuğunuz için en uygun oyunu seçmelisiniz.

Bil Bakalım Kim Oyunu

Oldukça eskiye dayanan bu zekâ geliştirici oyun belki birçoğunuz biliyorsunuzdur. Tek tek açılan kartlardan saç rengi göz rengi gibi detaylarla çocuğa anlatılan profili bulması istenmektedir. Çocuk bu oyunda karakterleri hafızasında tutmayı ve doğru soruları sormayı öğrenecektir. Mantık ve özellikle de hafıza oyunları içinde özel bir yere sahip olan bil bakalım kim oyunu sizin de çocuğunuza eşlik edebileceğiniz harika bir oyundur.

 

Solo Test

Hala ara sıra siz de rastladığınızda oynuyorsunuz öyle değil mi? Oyunun amacı geriye tek bir piyon kalana kadar hamlelerle oyunu sürdürmektir. Anlatması kolay olan bu oyunun oynaması daha doğrusu tek bir piyon kalana kadar oynaması pek de kolay değildir. Satranca benzeyen bir strateji oyunu olan solo test oyununu mutlaka çocuğunuzla birlikte oynamanızı tavsiye ederiz.

Puzzle

Her yaştan insanın oynamaktan keyif aldığı bir oyun olan puzzle oyunu çocuklarınız için de harika bir seçenek olacaktır. Çocuğunuzun yaşına ve potansiyeline uygun olanını seçmeniz yeterli olacaktır. Aynı zamanda ortaya çıkacak olan resmin çocuğunuzun ilgi alanına sahip olmasına özen göstermelisiniz. Böylelikle çok daha severek ve çok hızlı olarak parçaları birleştirmenin telaşına düşecektir.