Sinir krizi her zaman yetişkinlerin yaşadığı bir durum değildir. Uzmanlar çocuklarda sinir krizleri konusunda tüm anne ve babaları uyarmaktadırlar. Genelde herkes bir kez etrafında tanık olmuştur sinir krizi geçiren bir çocuğa ve onu çaresizce sakinleştirmeye çalışan anne babalara. Bu bir anne ve babanın aslında en zor anlarından biridir. İşte böyle zor bir süreç yaşamamak ya da yaşadığınızda ne yapmanız gerektiği konusunda uzmanların yapmış oldukları önerileri burada sizlerle paylaşacağız.

Çocuk demek meraklı bir birey demektir aslında. Sürekli merak eder, sorgular ve öğrenmek ister. Bu durum her çocuğun doğasında vardır. Çocuk sorgulamıyor ve merak etmiyorsa bu anormal bir durumdur. Anne ve babanın görevi ise çocuğun merakını sabırla gidermektir. Gelelim en popüler soruya. Çocuklarda sinir krizi neden olur? Bu sorunun cevabı aslında basittir. Çocuklarda oluşan bu durum aşırı korumacı anne ve babaların yarattığı bir durumdur aslında.

Eğer çocuğunuz için fazla ve aşırı diyelim titiz bir anne babaysanız, sürekli bir koruma içgüdüsü ile etrafında dolaşıyorsanız bu durum çocuk istediğini elde edemediği durumlarda ne yapacağını bilemediği için kriz olarak geçirilir. Düştüğünde hemen kaldırılan ve pohpohlanan çocuk, hata yapmasına asla izin verilmeyen çocuk her istediği olacağı konusunda kendinden çok emindir. Sinir krizi çocuklarda bilmedikleri ve tanımadıkları tepkiler karşısında ortaya çıkar. Bu daha çok engellendikleri zamanlarda olur ve giderek bir alışkanlığa doğru yol alır. En sık bu durum marketlerde ve oyuncakçılarda kendini gösterir.

Diğer bir hata ise fazla otoriter ve çocuğunu sürekli cezalandırarak yetiştirmeye çalışan anne ve babalardır. Bu durum da çok önerilmez ve doğru değildir. Çocuk her hatasında cezalandırılırsa içindeki merhamet duygusunu kaybederek etrafına karşı acımasız ve aşırı kuralcı bir kişiliğe bürünür. Bu durum da istekleri olmadığında sinir krizi gibi tepkilerle kendini gösterir.

Burada yapılması gereken ise çocuklarda sinir krizlerini önlemenin yolları ise cezaları çocukların hayatından çıkarmaktan geçer. Ancak bu kuralsız bir hayat sunmak demek değildir. Öncelikle yapılması gereken çocuğun da bir birey olduğunu ve sizi aslında çok iyi anlayabildiğini bilmeniz. Yeter ki siz onunla doğru iletişimi kurmayı deneyin.

Yapmanız gereken ise çok basit. Kuralları tüm aile bir araya gelecek ve beraber koyacaklar. Ancak kurallara herkes uyacak. Çocuk kurallara uymazsa başına neler gelebileceği ya da neden kurallar olduğu çocuğa anlaşılır ve güzel bir dille anlatılacak. Kurallara uymayan çocuk ise cezalandırılmak yerine yetişkin bir insanmış gibi yaptığı hatanın sonuçları hakkında konuşulacak. Çocuğunu bu şekilde yetiştiren ailelerin çocuklarının sinir krizi nöbetlerine girme oranı ciddi anlamda düşüktür.