Günümüzün yaşam şartları, siyasi gündem, çalışma ortamı, mazide kalmış birçok acı hatıra, üzüntü veya pek çok stres faktörü zaman içerisinde beynin biyokimyasını değiştiriyor

Tabii bunlara sürekli ilerlemekte olan teknoloji, cep telefonları, trafik problemleri, kalabalık şehir hayatını da eklersek beyin yorgunluğu artık pek çok kişinin problemi haline geliyor. Zihin yorgunluğunda en çok karşılaşılan şikâyetler; unutkanlık, odaklanamama, konsantrasyon ve algılama eksikliği, öğrenme ve ezberleme zorlukları, beyinde ağırlık hissi, dikkatsizlik, tahammülsüzlük ve çabuk sinirlenme gibi belirtilerdir.

Beynim dolu olduğu için konsantre olmakta ve düşüncelerimi toparlamakta zorlanıyorum, yaşadığım olayların etkisinden kurtulamıyorum, son zamanlarda başarı grafiğim çok düştü, sağlıklı kararlar alamıyorum, işlerimi takip ve kontrol edemiyorum.

Hangi meslekler beyni yoruyor?

Ekonomik verilerle uğraşan kişiler, öğrenciler, yoğun iş temposuna maruz kalan yöneticiler ve onların elemanları en çok beyin yorgunluğu yaşayanlar. Ekonomik verilerle uğraşan birçok kişide bireyin verimliliği düşer. Yeni fikir üretmede güçlük yaşar, sorunlara pratik çözümler getirmez.

Analitik ve çözümleyici düşüncelerde olumsuz etkilenmeler yaşayabilirler, yatırım ve bütçe planlamalarında da hatalar yapabilirler. Aynı şekilde her zaman başarılı bir grafik çizen bir yöneticide de beyin yorgunluğu varsa performans düzeyi hızla düşmeye başlar. Kişi kendisindeki değişiklikleri fark eder fakat çoğu zaman adlandıramaz. Beyin yorgunluğu yaşayan çalışanlarda da aynı sonuçlar gözlenir kişisel üretim düşer. Çalışanın arkadaşları ile olan ekip ruhu ve diyaloglarında zedelenmeler yaşanır.

Kişiler daha sinirli ve alıngan davranışlar sergiler. Yoğun bir tempoyla çalışan öğrencilerde de durum farklı değildir. Ders notlarında ve algılamada güçlükler yaşanabilir. Dolayısıyla da bu durum karşısında bireylerin okul ve iş hayatı açısından olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir.”

Nasıl atlatırız?

Kişi kronik stres oluşturan durumlardan uzaklaştırılmalıdır.

Sağlıksız çalışma ortamlarından uzak durulmalıdır. Çalışanların fiziksel sağlığı kadar ruh sağlıkları da düşünülmelidir.

Havasız mekânlarda insanların çalıştırılmasına engel olunmalıdır.

Günlük düzenli spor aktiviteleri yapılmalıdır. İş aktiveleri arasında ya da sonrasına herhangi bir müzik aletiyle uğraşmak beyni dinlendirir.

Yoğun iş aktiviteleri arasında tatil ve dinlenmeye zaman ayrılmalıdır.

Sınavlara hazırlanan öğrenciler, düzenli aralar vermeli ve aralarda spor, müzik gibi aktiviteler yapmalıdır.

Hangi gıdalar iyi gelir?

Fındık, ceviz, badem, çekirdekli kuru üzüm, yeşil sebzeler, böğürtlen, yaban mersini, somon ve sardalye balığı, üzüm suyu, elma, kepekli pirinç ve sıcak kakao beyin yorgunluğuna iyi gelen gıdalardır. Çay ve kahve de beyin yorgunluğuna iyi gelir.

 

Okan Bal

Uzman Psikolojik Danışman ve Aile Terapisti

Sorunlarınızın Daha Sağlıklı Çözümü İçin
“Online Terapi” Randevusu Alabilirsiniz.

onlineterapim-randevual