Stresten mümkün olduğunca uzaklaşabilmek için gündelik hayatımızda uygulayabileceğimiz bazı öneriler var. İşte gündelik hayatta uygulana bilecek strsle başa çıkmada 5 öneri..
duygusal olarak yaşadığımız tüm travmalar, üzüntüler, zor durumlar, iş hayatında karşılaştığımız zor insanlar, yoğunluklar gibi nedenler psikolojik olarak stres kaynağı. Bunun yanında hazır gıdalar, sigara, radyasyon, elktromanyaetik kirlilik, gereksiz ilaç tüketimi, egzoz gazları, boya kokuları gibi kimyasal maddeler de hücrelerimizi yoruyor.
Ancak stresten mümkün olduğunca uzakalaşabilmek için gündelik hayatımızda uygulanabilecek bazı öneriler var:
1- SPOR
Dünya Sağlık Örgütü, 2005’ten itibaren sporu “ruh sağlığını koruyucu” önelemler arasına aldı ve herkese günde 30 dakika spor yapılması öneriliyor. Spor yapmak stres ve anksiyeteyi yüzde 33 azaltır; hafif depresyon için ilaç olarak kullanılır. Ayrıca hafıza ve düşünme gücünü geliştirdiğinden Alzheimer’a karşı da korur. Mutluluk hormonu diye bilinen seratonin hormonunun salgılanmasına neden olur ve motivasyonu arttırır.
Çalışıyorum çocuğa bakıyorum, çok yoğunum yetişemiyorum… Bunların hepsi spor yapmak için bahanelerdir. Hiç fırsatınız yoksa bile günde 20 dakika yürüyüş yapabilirsiniz. En azından kan dolaşımınızı düzenler. Açık havada yapılan 20 dakikalık yürüyüş düşünce gücünüzü geliştirir, olaylara pozitif bakmanızı ve odaklanmanızı sağlar.
2- MASAJ
Masaj kasları gevşetir, rahatlatır, vücuttaki kas ve dokuların gevşemesini sağlar. Uzak Doğu temelli profesyonel mesajların antistres özellikleri vardır.
3- BESLENME
Güne kahvaltı ile başlamak, bütün gece açlıktan sonra güne dengeli bir başlangıç için önemlidir. Ağır yemekler yemek yerine sebze yemekleri ve salata yemek de faydalı olacaktır. Günlük kafein tüketimini 1-2 fincanla sınırlamak gerekir. Kafein açısından zengin çay ve kahve tüketmek yerine, papatya ve melisa gibi sakinleştirici ve rahatlatıcı bitki çayları tüketmek rahatlanızı sağlar.
Stresi her ne kadar ruhsal bir durum gibi düşünsek de vücutta toksin oluşumuna neden olacağından bunun atılımı için su içmek önemli. Günlük su ihtiyacımız kilo başına 30 cc ile 50 cc aralığında hesaplanabilir. Örneğin 80 kiloluk bir insanın günlük 2,5 litre su içmesi gerekmektedir.
4- OLUMLU DÜŞÜNCE
Olumsuz düşünerek mutlu olma şansımız yok. Öyleyse geriye başka seçenek kalmıyor. İnanmadıkça başarmak mümkün değil. Kendimizi başarıya ve olumlu sonuçlara odaklamalıyız. Endişeleri, ümitsizliği, yetersizlik duygusunu bir kenara bırakın. Bir kere olumsuz düşünmeye başladığınızda aklınıza hep olumsuz senaryolar gelir. Ne kadar zor durumda olursanız olun cesaretle göğüslerseniz umudunuz olur, umudunuz olursa çözümünüz olur. Bu şekilde bir yaklaşım benimsenmeli.
5- ELEKTROMANYETİK KİRLİLİKTEN UZAK DURMAK
Elektrikli ve elektronik eşyaları yaşamınızdan çıkarmanız mümkün değil ama etkilerini en aza indirerek vücudunuzun elektromanyetik yükünü hafifletebilir, yol açacağı hücresel stresten korunabilirsiniz. Kullanmadığınız zamanlarda elektronik eşyalarınızı fişten çekmek, yatak odasında elekronik eşya bulundurmamak, asansör yerine merdiven tercih etmek, mikrodalga fırın kullanmamak bu anlamda alınabilecek en partik önmlemler olacaktır.
Okan Bal
Uzman Psikolojik Danışman ve Aile Terapisti
Sorunlarınızın Daha Sağlıklı Çözümü İçin
“Online Terapi” Randevusu Alabilirsiniz.