Bir ilişkide karşınızdakini erdemleri ve kusurları ile kabul etmek temel ilkedir. Bu şu anlama gelmektedir, kimseyi değiştirmeye çalışmayın. Değişim bir ilişkide ancak iki taraf için de yapıcı ise kabul edilebilir.

Sevgi herhangi bir ilişkideki temel maddedir. Eğer çiftlerden birisi duygularından şüphe etmeye başlarsa, o ilişki muhtemelen bir noktada ayrılma ile sonuçlanır.

Fakat sevgi bir ilişkideki en önemli madde olsa bile, güçlü, stabil ve mutlu bir ilişkiyi sürdürmek için diğer şeyler de çok önemlidir.

Sevme sanatı, beraber sağlıklı bir şekilde yaşamak ve birlikte bir yaşam inşa etmek için belli başlı özellikleriyle birlikte gelir.

Bu özelliklerin neler olduğunu bilmek, onları anlamak ve uygulamak sevgiyi güçlendirmenin ve ilişkinin süreceğinden emin olmanın en iyi yollarından birisidir.

Hepimizin de bildiği gibi, sevgi ve ilişki hakkında konuşurken her zaman neyin doğru neyin yanlış olduğu konusunda farklı farklı fikirler gündeme gelir. Bugün sizinle,sevgiye ek olarak, bütün çiftlerin ihtiyacı olan 7 temel özelliği paylaşacağız.

Başarılı İlişkiler İnşa Etmek

1. Güven

Bir çiftin paylaşabileceği en büyük hazinelerden birisi güvendir. Bu ana element kendinizde ve karşınızdakinde mutluluğu bulmanız için adeta bir anahtar görevi görmektedir.

Eğer iki taraf da birbirine karşı güven duyuyorsa, yan yana olmasanız bile hiçbir şekilde şüphe duymaya gerek kalmadan çok huzurlu bir şekilde ilişkiyi sürdürebilirsiniz.

Eğer endişelenmeyi bırakamıyor ve sürekli diğer tarafın sizi aldatacağını düşünüyorsanız, sadece ilişkide gerginlik yaratırsınız. Bu da içten içe sizin birbirinizden tamamen zevkli bir tecrübe edinmenizi engeller.

2. Kabullenme

Birini kabullenmek bir şeydir, onu değiştirmeye çalışmak ise bambaşka bir şey… Dikkatli olun! Çoğu zaman insanlar partnerlerinin kusurlarını kabul ettiklerini söylerler, fakat öyle ya da böyle bir şekilde onların değişmesini beklerler.

Partnerinizi güzellikleri ve kusurları ile kabul etmeyi öğrenmeniz çok önemlidir. Hiç kimse mükemmel değildir, ve bazen bazı belirgin şeyler aslında karşı tarafın karakterini oluşturmaktadır.

Fakat eğer karşılıklı yapıcı bir değişimden söz ediyorsanız, bırakın ve olmasına izin verin. Fakat bu sadece karşınızdakini değişmeye zorlamadığınızda, veya gerçekten yapmak istemediğiniz bir şeyi yapmadığınızda güzeldir.

3. İletişim

 

Bir ilişkideki başarının en önemli direklerinden birisi iyi bir iletişim kurmaktır. İhtiyacınız olanı her zaman açıkça konuşmanız, kendinizi, hislerinizi, hayallerinizi anlatmanız gerekmektedir ve ilişki ilerlerdikçe sizi endişelendiren şeylerden de bahsetmeniz önemlidir.

İletişim aynı zamanda cinsel hayatta da gereklidir, iki taraf da bu konu ile ilgili rahat olmalıdır.

4. Bağlılık

“İyi günde ve kötü günde”.  Hayatınızı bir insanla paylaştığınızda bağlılık işte bu şekilde görünür. İlişkide veya ilişkinin dışında ne kadar iyi ve kötü şey olsa da fark etmez, bunları birlikte aşacağınızı, tecrübe edeceğinizi birbirinize garanti etmeniz gerekmektedir.

5. Saygı

Uzun süreli ilişkilerin neredeyse hepsi bu önemli erdem sayesinde güçlenir. Saygı, birlikte sağlıklı bir hayata sahip olduğunuzdan emin olmanızı sağlar. Saygı olmadan, sevgi de büyüyemez, ve negatif duygular ilişkinizi domine etmeye başlar.

İlişkide herhangi bir taraf sinirli veya rahatsız olduğunda durumu nasıl kontrol edeceğinizi bilmek önemlidir. En hasar verici sözcüklerin söylendiği zamanlar genellikle bu zamanlardır, o yüzden dikkatli olun! Her zaman sakin kalmalısınız.

6. Affetmeyi bilmek

 

Hiçbir ilişki mükemmel değildir, ve önemli sınavlar herhangi bir anda gelebilir, büyük hatalar sebebiyle olmuş olabilir. Peki affetmek sizin için normal midir?

Herkes kolaylıkla affedebilen bir yapıya sahip değildir ve içtenlikle, kalpten gelerek affetmek çok zordur. Bu, ilişkilerde çok önemlidir çünkü karşılıklı gelişimin ve tecrübelerin bir parçasıdır.

Bazı hareketleri affetmek çok zordur, bu bir yandan ilerlemenin değmeyeceği de demektir. Bu durumlarda en iyisi akışına bırakmaktır, en azından bir süreliğine. Yaralarınızın tamamen iyileşmesine izin vermelisiniz.

Affediyormuş gibi davranmak, yalnız kalma korkusundan dolayı duygularınızı bastırmanız iyi bir fikir değildir. Bazen gerekli olduğu durumlarda hoşçakal demeyi öğrenmelisiniz. Sizin kendi içinizdeki sağlığınız her şeyden önce gelmektedir.

7. Sadakat

Sadakat, güven ile güçlü bir şekilde bağlantılıdır, fakat sadakati vurgulamak çok önemlidir çünkü bu güvenin oluşmasına yardımcı olur.

Sadakatsizlik acıtır, parçalar ve ilişki içerisinde kaos oluşturur. Bu yüzden bir taraf sadakatsiz davranmaya karar vermeden önce bu ilişki sonlandırılmalıdır.

 

Okan Bal
Uzman Psikolojik Danışman ve Aile Terapisti

Sorunlarınızın Daha Sağlıklı Çözümü İçin
“Online Terapi” Randevusu Alabilirsiniz.

onlineterapim-randevual