Depresyon tedavisi nasıl yapılır?

İlaç ve psikoterapi birlikte uygulanır. Antidepresif ilaçlar beyinde oluşan kimyasal bozukluğu tedavi ederek dengeye getirir. İlaç tedavisine paralel olarak hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştıran veya hastalığın tedavisinde güçlüklere yol açan günlük yaşamla ilgili sorunların psikoterapi yoluyla tedavi edilmesi gereklidir. İlaç tedavisi ve psikoterapinin birlikte uygulanması en idealidir.

İlaç olarak bir çok antidepresan kullanılır. İlaçlar, hastanın durumuna göre hekim tarafından seçilir. Hiç kimse kulaktan dolma bilgilerle ve eş dostun ‘bana iyi geldi, sen de kullan’ şeklindeki telkinlerine uymamalıdır. Son yıllarda geliştirilen ilaçların önemli bir bölümü bağımlılık yaratmadıklarından, hekim kontrolünde olmak koşuluyla, güvenli bir şekilde kullanılırlar.

Tedavide kullanılan ilaçlan birer mutluluk hapı olarak görmemek gerekir. Bu ilaçlar vücuttaki bozuklukları tedavi ederek hastaların normal yaşamlarına dönmelerine yardımcı olurlar. İlaç tedavisi haftalarca ve hatta aylarca sürebilir. Ortalama tedavi süresi 9-18 ay arasında değişir. Hastaların büyük bir bölümü tedaviye olumlu cevap verir. Tedavinin başlangıcında görülebilecek geçici kendini iyi hissetmeme durumlarından korkmamak ve tedaviyi asla yarım bırakmamak gerekir.

Bazı hastalar hayal kırıklığına uğrayabilir. Bundan dolayı tedavinin aylarca sürebileceği hastalara ve hasta yakınlarına mutlaka detaylı olarak anlatılmalıdır. Her hastanın tedavisi kendine göre farklılıklar gösterir. Bunu, en iyi tedaviyi planlayan ve uygulayan doktor bilir. Mutlaka doktora güvenmek ve hayal kırıklığı yaşamadan sabırla tedavi ye devam etmek gerekir.

 

Her tedavide en tehlikeli olan davranış biçimi,tedaviyi yarım bırakmaktır. Özellikle depresyon gibi ciddi bir ruhsal hastalıkta, bu davranış biçimiyle sıkça karşılaşıyoruz.

Hastanın tedavisinde, ilaçlar kadar hasta yakınları ve arkadaşların davranışları çok önemli rol oynar. Olabildiğince normal arkadaşlık ilişkilerini devam ettirmek ve hiçbir zaman yargılayıcı tutum içinde olmamak gerekir, İlaçları kullanması ve diğer tedavileri uygulaması açısından hasta teşvik , edilmelidir. Hasta yakınlarının hastada olabilecek iyileşme belirtilerini dikkatlice gözlemeleri çok faydalıdır. Hastanın kendisi bunları algılamayabilir, Özellikle hastanın intihardan söz etmesini ciddiye alarak hızla doktoruna aktarmalıyız.

Depresyonun görülme sıklığı nedir?

Depresyon kadınlarda erkeklere göre iki misli sıklıkta bulunur. Özellikle ailesinde depresyon yakınması olanlarda hastalığın ortaya çıkma sıklığı da ha fazladır. Amerika Birleşik Devletlerinde her yıl yaklaşık 12 milyon kişi depresyon tanısıyla tedavi edilmektedir.

 

 

Sorunlarınızın Daha Sağlıklı Çözümü Adına Profesyonel Danışmanlık Hizmeti

(Yüz-yüze veya Online Randevu) Alabilirsiniz.

psikolojik-danisma-ogrenci-danismanligi-randevual1-gaziantep