Bu egzersizin vücudunuz için iyi olmasına ek olarak, endorfin üretmeye yardımcı olduğunu ve kendinize karşı daha pozitif bir tavır takınmanıza yardımcı olduğunu biliyor muydunuz? Bu faydaların tadını çıkarmak için kendinize günde 30 dakika ayırın.

Özsaygı hafife alınmaması gereken bir konudur. Kendinizi ne kadar çok sever ve kendinize ne kadar çok saygı duyarsanız, hayat kaliteniz o kadar iyi olur.Düşüncelerinizin ve duygularınızın direkt olarak fiziksel sağlığınızı etkilediğini aklınızda tutmanız önemlidir.

Örneğin kendi hakkında iyi hissetmeyen kişiler, beslenme düzenleri ile kendilerinden memnun olan insanlardan daha az ilgilenirler. Siz kendinizi seviyor musunuz? Kendinize saygı duyuyor musunuz? Bir insan olarak olduğunuz kişiyi seviyor musunuz?

Eğer bu sorulara cevabınız hayırsa veya emin değilseniz, aşağıdaki alışkanlıkları özsaygınızı arttırmak için günlük hayatınıza uygulamayı deneyin, böylelikle hayat kalitenizin arttığını göreceksiniz.

Negatif iç sesinizi susturun

Düşük özsaygı genel olarak kendinize söylediğiniz şeylerden gelir. Bütün dünya sizi ve hayatınızın her anını eleştirse de eğer siz kim olduğunuzdan memnunsanız, bunların hiçbiri önem taşımaz.

Diğer bir taraftan da, eğer eleştiri ve sabotaj sizin içinizden geliyor ise yaptığınız hiçbir şey iyi olmayacaktır. Dünyadaki en nazik ve arkadaş canlısı insan olabilirsiniz fakat yine de bir şeylerin yetmediğini hissediyorsunuzdur.

İç sesinizi susturmak şu cümleleri kurmaya son vermeniz demektir:

  • “Ben çirkinim”
  • “Hiçbir şeyi yapabilecek kapasitede değilim”
  • “Ben yeterli değilim”
  • “Kimse beni sevmeyecek”

Bu kolay bir süreç değildir çünkü iç sesiniz sizinle siz bilinçli bir şekilde düşünmeseniz de konuşur. Önemli olan, kendinizle nasıl iletişim kurduğunuzun farkında olmanızdır. Kısa bir sürede bu pozitif özsaygı alışkanlığının özyansıtmanızı iyileştireceğini fark edeceksiniz.

Diğerlerinin onayını almayı beklemekten vazgeçin

Özsaygınızı diğer insanların sizin hakkınızda ne düşündüğüne mi dayandırıyorsunuz? Tabii ki de arkadaşlarınızın ve ailenizin onay göstermesini istersiniz. Fakat mutlu olmak için onların onayına bağlı kalamazsınız.

Kararlarınızı, sizin ne istediğiniz ve neye ihtiyacınız olduğuna göre vermeyi öğrenmeniz önemlidir. Bazen bu, diğerlerinden farklı bir yol izlemeniz gerektiği anlamına gelebilir. Ve bu normaldir, büyümenin ve bir insan olarak gelişmenin bir parçasıdır.

En önemli pozitif özsaygı alışkanlığı, sizi mutlu eden şeyleri yapmanızdır.

Egzersiz yapmak genelde pozitif bir özsaygı alışkanlığıdır. Öncelikle, bu şekilde endorfin salgılayarak kendinizi daha dingin ve tatmin olmuş hissedeceksiniz. Buna ek olarak, iyi durumdaki bir fiziğe sahip olmak kendinizle ilgili daha iyi hissetmenizi sağlar.

Başlangıçta harekete geçmek zor olabilir, fakat bir kere iyi alışkanlıklar edindiğinizde, rutinden kopmanız daha da zorlaşacak! Eğer çok fazla fiziksel aktivitede bulunmuyorsanız, yavaş yavaş başlamanızı, ağırdan almanızı öneriyoruz.

Her gün 30 dakika egzersiz yapmak iyi bir fikirdir, fakat ilk birkaç hafta için 10-15 dakika ile de başlayabilirsiniz.

Kendinizi kabul etmeyi öğrenin

Sizi çevreleyen insanlarla kendinizi kıyasladığınızda belki kocaman zayıflıklarınızın veya dezavantajlarınızın olduğunu düşünüyorsunuzdur. Belki haklısınızdır fakat kendinizi olduğunuz gibi kabul etmeyi öğrenmelisiniz. Karakteriniz, nitelikleriniz ve kusurlarınız sizi özgün yapan şeylerdir.

Bazen, olmak istediğiniz her şey olamamayı kabul etmek çok acı vericidir. Fakat aynı zamanda diğerleri için önemli olan özel nitelikleriniz de olduğunu unutmamalısınız. Hayatta neler kaçırdığınıza dair endişe duymak yerine, örneğin fazla kiloluysanızveya nefret ettiğiniz bir işte çalışıyorsanız, sahip olduklarınızın kıymetini bilmeyi deneyin.

Özsaygınız sağlam durabildiğinizde, ailenize, arkadaşlarınıza ve hayatınızda sahip olduğunuz diğer iyi şeylere teşekkür edebildiğinizde gelişir. Bazen bakış açınızda küçük bir değişiklik bile sizi daha mutlu bir insan yapabilir.

Sosyalleşin

 

Sosyal bir destek ağına sahip olmak özsaygınızı geliştirmek için önemlidir. Yanınızda duracağını bildiğiniz insanların olması, size güvenlik hissi ve ihtiyacınız olan özgüveni verir.

Buna ek olarak, aile ve arkadaşlarla zaman geçirmek de stresi azaltır. Stresin kardiyovasküler sistemi negatif olarak etkilediğini sakın unutmayın. Arkadaşlarınızla konuşmak, bütün hayatınız boyunca aklınızda kalacak hatıraları yaratmak ve paylaşmak için zaman ayırın.

Kendinizi pozitif ve destekleyici insanlarla çevrelediğinizden emin olun. Negatif eleştiriler ve zehirli ilişkiler sizin özsaygınız için en büyük düşmanlardandır.

Nitelikleriniz ve değerlerinizin listesini yapın

Kendinize karşı cömert olmak yapması en zor gelen şeylerden bir tanesidir. Kendinizi sevebildiğiniz ve olduğunuz gibi kabul ettiğinizi zaman özsaygınız artar. Eğer bütün iyi özelliklerinizden oluşan bir liste yapma alışkanlığına başlarsanız, bir pozitif özsaygı alışkanlığı edinmiş olursunuz.

İlk başta yapması tabii ki de zor olacaktır. Eğer sıkıştığınızı hissediyorsanız, yakın bir arkadaşınızdan veya akrabanızdan yardım isteyin. Dürüst bir konuşmadan sonra sizi siz yapan özellikler hakkında daha net bir görüşünüz olduğunu göreceksiniz.

Listeyi gözden geçirin, ve zamanla keşfettiğiniz yeni özelliklerinizi de bu listeye ekleyin. Her sabah bunu tekrar okuyabilirsiniz ve gerektiği zaman değiştirebilirsiniz.Kendinize sınır koymayın: her özellik önemlidir.

Mükemmeliyetçi olmaktan vazgeçin

 

Diğer herkes gibi sizin de kusurlarınız vardır. Sağlıklı bir özsaygıya sahip olmanın anahtarı kişiliğinizin bu bölümünü kabul etmeyi öğrenmektir. Bütün kusurlarınızı ortadan kaldırmaya çalışmak sizi sadece mutsuz eder.

Eğer bunlara çok fazla odaklanırsanız, yaşamınızı sadece bu perspektiften göreceksiniz. Bu bakış sağlıksızdır ve sizi hiçbir yere ulaştırmaz. Bu durumda yapılacak en iyi şey, bu konularda endişe duymaya bir son vermenizdir.

İlk adım plan yaparken kendinize sınırlar koymaktır. Ulaşabileceğiniz şeylerin ötesindeki şeyleri yapmaya çalışmayın – anı yaşamaya konsantre olun.

Sağlıklı bir özsaygı mutlu bir hayatın temelidir

Sizin için bir pozitif özsaygı alışkanlığı üzerinde çalışın. Eğer hayatınızın istediğiniz şekilde gitmediğini düşünüyorsanız, istediğinizi almayı denemelisiniz. Yapabileceğiniz kadarı üzerinde uğraşarak her gün biraz daha tatminkar yaşamayı öğrenin.