Sınavlara girecek öğrencilerin sınav çalışma programlarını oluştururken nelere dikkat etmesi gerekiyor. 

Sınava yeni çalışmaya başlamış ve çalışmaya ara vermiş yeniden başlayacak arkadaşlar ilk yapılacak iş sıralamasında

Öncelikle ders çalışmanızı engelleyen cep telefonu, internet, pc, oyun, arkadaş ve size özel sizin çalışma vaktinizi alan ne varsa sınavı ciddiye aldığınızı göstermek adına bu alışkanlıklarınızı minimum seviyeye indirmeniz gerekiyor. Bunlarla birlikte şu önerilerle başlamak;

İşte Ders Çalışma Motivasyonunuza Katkı Sağlayacak Öneriler;

  1. Uykunuzu düzenli hale getirmek ve yatış kalkış saatlerinizi belirginleştirmeniz gerekiyor.
  2. Evde çalışma ortamının düzenlenmesi; tavsiyem odanızın şeklini yatağınızın, masanızın yerlerini değiştirerek başlayın ve çalışmaya musait hale getirin.
  3. Vaktinizi alan ev içi ve ev dışındaki sosyal faaliyetlerini azaltmak ve zamanınızı planlayarak hareket etmek.
  4. Kursa gidiyorsanız, mutlaka kurstaki derslerin işlenişine göre planlama yapmak.
  5. Okulda son sınıfta okuyorsanız okul derslerinde işlenen 12. sınıf konuları AYT sınavında çıktığı için, okul derslerini derste dinlemek önemlidir.
  6. Sınav çalışma programınızı hazırlamadan önce kendinizi bir hafta gözleyin en çok ve en verimli ders çalıştığınız saatleri en çok dinlenmeye ihtiyaç duyduğunuz saatleri belirleyin. Bu gözlem sizin çalışma performansınıza katkı sağlayacaktır.
  7. Diğer bir gözlem ise kendinizi hangi derste iyi hangisinde zayıf olduğunuzu, planlamada çalışacak olduğunuz konuları buna göre belirlemeniz daha sağlıklıdır.
  8. Zorlandığınız ve eksik hissettiğiniz ders ve konulara daha çok ağırlık verin.
  9. Mesleki tercihleriniz yani çalıştığınız bölüm (sayısal, eşit-ağırlı, sözel, dil) ve bu bölüm içerisindeki tercih yapacak olduğunuz puan türündeki derslerin ağırlığına göre bir çalışma planınız olmalıdır.
  10. Bir gündeki çalışma planınızda tek bir derse ayırmayın. Sürekli aynı ders çalışmaktansa bir sayısal ve bir sözel içerikli en az 2 ders olması olması daha sağlıklıdır.
  11. Çalışma gününüzde dinlenme ihtiyacı duyduğunuz saatleri zihinsel ve fiziksel keyif verecek aktiviteler yararlı olacaktır.
  12. Ders çalışma programınızda başlama saatiniz ve ders çalışma sürenizde belli bir standardı yakalamanız gerekiyor.
  13. Ders çalışmanız süreniz 20 dk’dan kısa olmasın diğer taraftan bazen çalışma iştahı gelmiştir 50-60 dk kadar çalışabilirsiniz. Sonrasında sıra molalar çalışmanızı düzenleme yapın.
  14. Konuya çalışırken önemli yerleri kısa kısa notlar alın. Bazı derslerde not almak, bazı derslerde soru çözerek ders çalışılmalıdır.
  15. Konuya çalıştıktan sonra çalışılan konularla ilgili muhakkak konuyu anlaşılır hale getirecek düzeyde soru çözülmesi tavsiyen her konu ile ilgili 150-200 arasında soru hedefiniz olmalıdır.
  16. Çözemediğiniz soruları muhakkak geciktirmeden çözümlerini öğrenmelisiniz.
  17. Yatmadan önce günün içinde çalıştığınız konularla ilgili genel bir tekrar yapmanızda fayda vardır. Çünkü uykudan önce öğrenilen konular daha kalıcıdır.
  18. Günlük tekrar, haftalık ve belirleyeceğiniz aralıklarla tekrarları soru bankalarından yapmalısınız.
  19. Son olarak deneme sınavları ile kendi çalışmalarınızı kontrol etmenizde fayda vardır.

Okan Bal
Uzman Psikolojik Danışman
Eğitim ve Öğrenci Koçu

Profesyonel Eğitim ve Öğrenci Danışmanlığı Desteği alabilirsiniz.
psikolojik-danisma-ogrenci-danismanligi-randevual1-gaziantep