Öğrencilerin en çok şikayetleri arasında istiyorum ama ders çalışamıyorum, ne yapmalıyım? Ders çalışmaya başlamak dünyanın en zor işlerinden birisi çünkü o kadar cazip şeylerin hepsini bırakıp bir masaya oturabilmek gerçekten de çok zor.

Sizi engelleyen teknolojiden uzaklaşmak

Telefon, tablet gibi teknolojik cihazlar, dikkatin dağılması için birebir. Telefonunuz bildirim verir. Bir arkadaşınız mesaj atmış ya da sosyal medyadan yazmıştır. Öncelikle ona cevap verirsiniz. Ardından, arkadaşlarınızın profillerini dolaşmaya ve popüler iletileri okumaya başlamışsınız. Bir bakmışınız ki 1 saat geçmiş ve siz boş boş oturuyorsunuz. Bu durumla karşılaşmamak adına, ders çalıştığınız sürede asla ve asla teknolojik cihazlarınızı açık halde bırakmayın. Gerekirse ailenize teslim edin, kapatın ya da fişini çekin.

İradenizi Ortaya Koyun

Unutmamalısınız ki, en önemlisi iradenizi kullanmak. Çalışmaya başladınız ve henüz 5 dakika oldu ama sizin canınız sıkıldı. Kesinlikle masanızdan kalkmak gibi bir hatada bulunmayın ve başka şeylerle ilgilenmeyin. Kendinizi zorlaya zorlaya da olsa, çalışmaya ve anlamaya çalışın. Bir süre sonra başınız da ağrıyabilir bu nedenle ama unutmamalısınız ki çalışma alışkanlığını böyle kazanacaksınız.

Hedefi Belirleyin

Ders çalışma konusunda sorun yaşamayan öğrenciler, saatlerce çalışsalar da bir sıkıntı olmaz. Ancak çalışma konusunda sıkıntı yaşıyorsanız, kendinize zaman koyun ve bu zaman bitmeden, hiçbir şeyin sizi masadan kaldırmayacağı konusunda kararlı olun.

 

Ders Çalışırken Yemek Yemeyin

Pek çok anne, çocukları çalışırken meyve ya da atıştırmalık getirir. Yiyecekler, dikkatinizi bozabilir, üstelik elinize yıkamak için kalkmanıza neden olabilir. Unutmayın ki, siz şu anda masadan kalkmama alışkanlığını kazanma sürecindesiniz. Aynı zamanda, yanınıza kahve veya farklı bir içecekle beraber su almanız iyi olabilir.

Her Gün Birazda Üzerine Koyarak Devam Etmek

Şimdiye kadar çalışma alışkanlığınız yoksa 10-15 dakika ile dahi başlayabilirsiniz çalışmaya(Tek seanstan bahsediyoruz.). Önemli olan her gün, bir öncekinden ileri gitmek. Bir sonraki gün azda olsa arttırarak devam edin.

Tüm bu noktalara dikkat ettiğinizde, 2- 3 hafta gibi bir süre sonrasında düzenli çalıştığınızı ve çalışma süresinde sıkılıp, bırakmak istemediğinizi göreceksiniz.

 

 

Sınav Sürecini Daha Bilinçli ve Başarı Odaklı Bir Çalışma Haline Getirmek İçin Profesyonel Eğitim ve Öğrenci Danışmanlığı Desteği alabilirsiniz.
psikolojik-danisma-ogrenci-danismanligi-randevual1-gaziantep