YKS’de barajı geçmek için kaç net yapmak gerekiyor? TYT barajını geçmek için kaç net yapılmalı?

TYT BARAJINI GEÇMEK İÇİN KAÇ NET YAPILMALI?

Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenir, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan (adayın net sayısı) bulunur.

• TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinde en az 0,5 ham puan almış olmaları gerekiyor. AYT ve YDT’de ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin en az birinden, en az 0,5 ham puan almış olmaları lazım.

• Meslek yüksekokullarında bir program tercih edebilmek için TYT puanının en az 150 ve üzeri olması gerekir.

• Merkezi yerleştirmede bir lisans programını tercih edebilmek için programın puan türünde en az 180 puan almış olmak gerekiyor.

• TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilmek için TYT’de 150 ve üzeri puan almak gerekiyor. SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünde 180 ve üzeri puan almak lazım.

TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylar, ön lisans programlarını tercih edebilecek ayrıca özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilecekler.

Baraj, TYT’de 150, AYT’de 180

TYT’teki 150 barajı ile AYT ve YDT’deki 180 barajını aşmak çok zor değil. TYT’de her testten 5’er net yapan aday, 160 puan alabilecek. Yine TYT’den ortalama 15 ile 35 arası net yapıp AYT ve YDT’den 15-30 arası net yapanlar barajı aşabilecek. Ancak 2,5 milyonun üzerindeki aday arasından sıyrılıp, iyi bir bölüme girebilmek için adayların, bu netlerden çok daha fazlasına ihtiyacı var.

Diploma notu önemli

– Ortaöğretimde alınan 100 üzerinden diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanı’na (OBP) dönüştürülecek. Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacak. Diploma notu bildirilmeyen adayların diploma notu ile 50’nin altında olan diploma notları, 50 olarak değerlendirmeye alınacak.

– Her aday için hesaplanmış olan OBP; 0,12 katsayısıyla çarpılarak sınav puanlarına eklenecek ve böylece adayların yerleştirme puanları hesaplanacak