Hayat her zaman hayal edildiği gibi pürüzsüz ve sorunsuz bir şekilde ilerlemeyebilir. Kimi insanların hayatları kolay görünürken sizinki neden bu kadar zor diye merak ediyor olabilirsiniz. Yapmak istediklerinizi gerçekleştirmek önünüze çıkan engeller yüzünden zor olabilir ama bazen de dışarıdan bağımsız olarak kendi kendinizi kısıtlıyor olabilirsiniz. Sahip olduğunuz kimi inanışlar, düşünceler sizi kendi hayatınızdan alıkoyuyor olabilir. Sizi kısıtlıyor olabilecek inanışlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  1. Sevdiğim şeyi yaparak geçimimi sağlayamam

İnsanların büyük çoğunluğu bu düşünce yüzünden kısıtlanıyor. Çoğu kişi sevdiği işi yaparak faturalarını bile ödeyemeyeceğini düşünmeye zorlanıyor ve bu yüzden sevmedikleri işlerde sıkışıp kalıyorlar. Eğer sevdiğiniz şeyleri önceliğiniz haline getirir ve onlar üzerinde çalışmaya başlarsanız önce huzur sonra da para sizi bulur.

  1. Geride kaldım, diğerlerine asla yetişemem.

İçinizdeki korkak taraf başkalarıyla kendinizi karşılaştırdığınız sürece güçlenecektir. Karşılaştırmaya devam ettikçe sizden daha iyi olduğuna inandığınız insanlarla karşılaşacaksınız ve korkularınız katlanacak. Oysa sizin de hayatınızın takip ettiği bir seyri var ve şu an olmanız gereken noktadasınız ve ilerlemeniz de sizin elinizde.

  1. Asla hayallerimin peşinden koşamayacağım çünkü ne istediğimi bilmiyorum.

Eğer hayatta belli bir tutkunuz olmadığı düşüncesine odaklanırsanız hayat size açıklık ve ilham sunmayacaktır. Böylece gerçekten ne istediğinizi keşfedemeyeceksinizdir. Tutkularınız dışardan değil sizin içinizden doğar o yüzden olumsuzluklara odaklanmak yerine zihninizi açık tutun ve bırakın ilham size gelsin.

  1. Yardım istemiyorum çünkü muhtemelen geri çevrileceğim

Hayallerinizin peşinden gitmek için biraz desteğe ihtiyacınız olabilir bu çok normal, eğer böyle bir durum varsa mutlaka size faydası olacak kişilerden yardım istemelisiniz. Eğer reddediliyorsanız bu sizi daha doğru bir tarafa yönlendirebilir.

  1. Bir başkası aynı şeyi daha önce düşünmüştür/yapmıştır.

Bir başkası zaten gerçekleştirmiştir diye hayallerinizin peşinden koşmuyor olabilirsiniz ama unutmayın ki herkes eşsiz ve kendine özgüdür. Size özgü bir fikri yalnızca siz ortaya çıkarabilirsiniz.

  1. Başarı ve mutluluğu hak etmiyorum.

Bu şekilde hissediyorsanız kendinize büyük haksızlık ediyorsunuz ama bu hissi değiştirmeniz her zaman mümkün. Benzer düşünceler genellikle çocukluktan bu zamana kadar gelmiş düşüncelerdir ve kaynağını bulup değiştirmek için çalışmaya başlayabilirsiniz.

  1. İstediklerim henüz gerçekleşmediyse asla gerçekleşmez.

Hiçbir isteğinize kavuşmak için geç değildir. Bu saatten sonra asla gerçekleşmez diye düşündüğünüz şeylerin olmasını siz engellemiş olursunuz. Oysa siz yaşadıkça istedikleriniz, hayalini kurduklarınız gerçekleşebilir.

  1. Fazla umutlanırsam hayal kırıklığına uğrarım.

Gerçekleşmemesi durumunda üzüleceğiniz hayalleriniz olabilir ama onların gerçekleşmeyeceği ihtimaline odaklanmamalısınız. Hayalleriniz konusunda daha anlık düşünmek yardımcı olabilir. İleriyi düşündükçe gözünüz korkabilir ve umutsuzluğa kapılabilirsiniz.

  1. Kaybetmeye mahkumum

Geçmişinizde başarısız olduğunuz zamanlar olduğu için gelecekte de aynı durumu yaşamak zorunda değilsiniz. Bu düşünceyle kendinizi ilerlemekten alıkoyarsınız.

  1. İstediklerimi yapmaya param yetmez

İstediğiniz bazı şeyleri gerçekleştirmek için paraya ihtiyacınız olabilir bu çok normal çünkü parayla dönen bir dünyada yaşıyoruz. Fakat maddi boyutunu düşünüp başlamadığınız işler  belki de sandığınız gibi maliyetli olmayacaktır. Siz de sırf başlamadığınız için gerçekleştirememiş olursunuz, paranız olmadığı için değil.

 

Sorunlarınızın Daha Sağlıklı Çözümü Adına Profesyonel Danışmanlık Hizmeti

(Yüz-yüze veya Online Randevu) Alabilirsiniz.

psikolojik-danisma-ogrenci-danismanligi-randevual1-gaziantep