Yaz tatilleri öğrencilerin pozitif gelişimleri açısından kaçırılmayacak fırsatlarla doludur. Öğrenme bir yaşam biçimi olarak kabul edilecek olursa okulların kapanması ile yeni şeyler öğrenmeleri de kapanmayacaktır. Tatil planlamasında çocukların eğlencelerini, dinlenmelerini ve eğitsel çalışmalarını da göz önünde bulundurmak gerekir. Çocukların gelişim özellikleri ön planda tutularak onların daha sağlıklı büyümelerine katkı sağlayacak planlamalar amaç edinilmelidir. Yaz tatili planlamasında bunlara dikkat etmek onların gelişimlerine olumlu katkı sağlayacaktır.

Günümüzde çoğumuzun şikayetçi olduğu durumlardan biriside herhangi bir sanatsal faaliyetle ilgilenemememiz veya en azından bir enstrüman çalamamaktan şikayetçi oluruz. Çocuklarında gelecek yaşamlarına anlamlı bir katkı sağlamak adına onları sanatsal faaliyetlerde bulunmaya teşvik etmek adına yaz tatillerini değerlendirebiliriz.

Çeşitli araştırmacılar, bir müzik aleti çalmanın beynin sol tarafını güçlendirdiğini tespit etti. Bunun, müzik eğitimi almış çocukların öğrendikleri bilgilerin beşte biri kadar daha fazlasını hatırlamalarını sağladığı belirtildi. Müzik derslerinin etkinliğini araştıran bir araştırmada da müzik derslerinin zaman içinde çocukların IQ’sunu 7 puan artırdığı belirlendi.

Bu bilgiler ışığında gelin anne baba olarak yaz tatilinde tatil planları arasına çocuğunuza bir müzik aleti çalmayı hedef olarak koyun ama muhakkak çocuklarında isteklerini ve  düşüncelerini alarak ortak bir kararla bir hedef oluşturun.

 

Okan BAL

Uzman Psikolojik Danışman