Konsantrasyon problemi olanlar; öncelikle söyleyeceklerimize dikkat etsinler.

Konsantrasyon sorunu çok faktöre bağlı bir sorun. Ne tek bir nedeni var ne de tek bir çözümü.

Dikkat dağılmasının ya da konsantrasyonun bozulmasının temel nedeni zihni dağınıklıktır. Zihni dağınıklığa sebep olan faktörler bireyin kendisinden (ruhsal ve bedensel) kaynaklanabileceği gibi dış faktörlerden de olabilir. Bu faktörler birbirlerini de etkiler. O nedenle ilk yapılması gereken şey sorunun neden kaynaklandığını bulmaktır.

Bu adımı attıktan sonra çözüm yollarını uygulamak gerekir.

  • Çalıştığınız odanın düzensiz oluşu ya da odadaki nesnelerin sizi hayallere sürüklemesi böyle bir konsantrasyon bozukluğu oluşturabilir. Eğer problem, çalıştığınız ortamdaki uyarıcılardan (afiş, telefon, tv, bilgisayar vb) kaynaklanıyorsa odanızı bunları çıkarmalısınız.
  • Ders çalışırken oturma biçiminiz konsantrasyonu etkiler. Örneğin yatarak çalışıyorsanız konsantrasyon problemi yaşayabilirsiniz. Bu durumda bedeniniz kendini salacaktır. Uyuşukluk ve uyku atmosferi baskın olacaktır.
  • Bedensel problemler (açlık, susuzluk, rahatsızlık vb) gidermeye çalışmak konsantrasyonun yeniden düzenlenmesinde önemli bir yoldur.
  • Psikolojik problemleriniz, sizi derslerden alıkoyuyorsa derdinizi paylaşabileceğiniz, sizi rahatlatacak ve dertlerinize çözüm üretebilecek insanlarla diyaloga geçmenizde fayda vardır.
  • Duygusal yoğunluk yaşayan arkadaşlarda da sıklıkla konsantrasyon problemiyle karşılaşabilirler. Her ne kadar gönül ferman dinlemese de bu sene dinlemesi gerekiyor.
  • Hedefin yetersiz olması, hedefi uzak olarak görme ya da hedefe aşırı önem verme de konsantrasyonu bozabilir.
  • Eğer potansiyeliniz seçtiğiniz hedefinizin çok çok üzerindeyse böyle bir problem yaşayabilirsiniz.