Ekran başındakileri uzayın derinliklerinden balta girmemiş ormanlara, bambaşka diyarlara götüren belgeseller, yeni şeyler öğrenmenin en güzel yollarından. Vahşi doğayı, dünya üzerindeki farklı kültürleri ve yaşamları, güncel sorunları belgeseller aracılığıyla tanımak, hayatı anlamlandırmanın bir yolu. Belirli bir yaşın üzerindeki çocuklarla birlikte belgesel izlemek, olaylara onların bitmez merakı ve keşfetme aşkıyla bakmak ise bambaşka bir deneyim. Farklı ilgi alanlarına hitap eden başarılı belgeseller arasından çocuklarla izlenebilecekleri seçtik. 

LIFE, 2009, +6 YAŞ

Life, BBC tarafından hazırlanan ve Oprah Winfrey ve David Attenborough’nun anlatımıyla renklenen 10 bölümlük bir belgesel dizisi. Tuncel Kurtiz’in etkileyici sesiyle Türkçe dublajı da yapılan belgesel, yüksek çözünürlüklü görüntüleri ve muhteşem sinematografisi ile defalarca izlenesi bir yapım. Bitkilerden böceklere, vahşi hayvanlara sualtı dünyasına doğanın bütün güzelliklerini çocuklarınıza tanıtmak için harika bir seçim. Bazı bölümlerde avlanan veya çiftleşen hayvanlar gibi çocuklar açısından hassas sayılabilecek öğeler var. Çocuklarınızla “bazı” konularda konuşmaya hazırsanız izlenecekler listenize ekleyebilirsiniz. Life’I Netflix üzerinden izleyebilirsiniz.

PLANET EARTH, 2006, +6 YAŞ

Çekimleri 71 kameraman tarafından beş yılda tamamlanan Planet Earth, her biri 50 dakikadan oluşan 11 bölümlük bir doğa belgeseli. Orijinali David Attenborough tarafından seslendirilen Emmy ödüllü belgesel, oldukça üstün bir sinematografiye sahip. Ormanlardan çöllere, mağaralardan dağlara dünyanın en ücra köşelerine uzanan belgeseli izleyip gezegenimize aşık olmamak elde değil. Vahşi doğayı anlatan pek çok belgeselde olduğu gibi Planet Earth’te de hayvanların kanlı avlanma sahneleri var, çocuğunuz hayvan davranışlarını anlayacak bilinçteyse çekinmeden izleyebilirsiniz. Planet Earth’ün tüm bölümlerine Netflix ve BluTV üzerinden ulaşabilirsiniz.

COSMOS: A SPACETIME ODYSSEY, 2014, +10 YAŞ

Cosmos: A Spacetime Odyssey, Neil deGrasse Tyson sunumuyla kült belgeseller arasında yerini aldı. Müthiş görsel efektler ve harika müziklerle renklenen 13 bölümlük belgesel, bilimsel verilerle evrenin oluşumunun, tarihini ve bizim evren içindeki yerimizi anlatıyor. Anlaşılması hayli zor konular Tyson’ın anlatımıyla daha kolay anlaşılır hale geliyor. Özellikle uzaya ilgi duyan, nispeten büyük çocuklar için kaçmaz bir yapım. Cosmos’un tüm bölümlerini Netflix üzerinden izlemek mümkün.

MARCH OF PENGUINS, 2005, +6 YAŞ

Morgan Freeman’ın etkileyici anlatımıyla akıllara kazınan March of Penguins, imparator penguenlerinin binlerce yıldır süren yolculuklarını anlatıyor. Binlerce penguin, okyanustaki evlerini terk ederek Antarktika’nın iç kısımlarındaki tundraya yani yavrulama alanlarına göç ediyor. Soylarının devamı için şiddetli tipileri, donmuş karaları aşmaya çalışan penguenlerin hikayesi heyecan dolu. Bu zorlu yolda bazı penguenler donarak ölüyor, bazıları yırtıcılara yem oluyor. March of the Pinguins’i iTunes üzerinden kiralayabilir ya da satın alabilirsiniz.

BORN TO BE WILD, 2011, +5 YAŞ

Yine Morgan Freeman’ın sesinden iç ısıtan, yer yer de yürek burkan bir hikaye… 40 dakikalık bu kısa belgesel çocuklara hayvan sevgisi ve empati aşılamak için ideal. Borneo ve Kenya’da öksüz orangutanları ve filleri kurtarıp büyüten insanları anlatan belgesel, nesilleri tehlikede olan hayvanlara da dikkat çekiyor. İçeriğinde herhangi bir şiddet, ölüm görüntüsü olmaması belgeseli küçük çocuklar için de izlenebilir kılıyor.

WINGS OF LIFE, 2013, +6 YAŞ

Wings of Life, çiçeklerin ve onların döllenmesini sağlayan arı, kuş, yarasa ve kelebeklerin hikayesini büyülü bir görsellikle anlatıyor. Bu canlıların bazen spesifik bir çiçek türünü döllemek için inanılmaz mesafeleri aşmasına tanık oluyoruz. Yaşam döngüsünün hassasiyetini ve tüm canlıların önemli olduğunu çocuklara anlatabilmek için ideal bir yapım. Belgeselin anlatıcısının Meryl Streep olması da artı puan. Wings of Life’ı Netflix’ten izleyebilirsiniz.

KEDİ, 2017, +8 YAŞ

Yönetmenliğini Ceyda Torun’un yaptığı Kedi, İstanbul’u en köklü sahiplerinin birinin, yani kedilerin gözünden gösteren bir belgesel. Yedi sokak kedisinin peşine takılarak şehrin sokaklarını, tanıdık noktalarını turluyoruz. Çocuklar açısından herhangi bir hassas görsel öğe yer almasa da, diyaloglarda kedilerin araba kazası ya da kanser yüzünden öldüğünden bahsediliyor. Çocukların hayvan sevgisine katkıda bulunan belgesel, sizin de İstanbul’a tekrar aşık olmanıza vesile oluyor. Kedi belgeselinin dijital kopyasını www.kedifilm.com adresinden satın alabilirsiniz. YouTube Red üyeliğiniz varsa Kedi belgeselini YouTube üzerinden de izleyebilirsiniz.

MICROCOSMOS,1996, +6 YAŞ

Böceklerin dünyasına girmek ister misiniz? Mikroskobik kameralarla çekilen Microcosmos; yakın çekimler, yavaşlatılmış görüntüler ve müzikten oluşan bir görsel şölen. Belgeselin girişindeki kısa tanıtım dışında herhangi bir anlatım yok. Böceklere ilgi duyan çocuklar için ideal, küçük çocuklar ise örümcekler gibi bazı böceklerden korkabilir. Microcosmos’u iTunes üzerinden kiralayabilir ya da satın alabilirsiniz.

FIRST POSITION, 2012, +9 YAŞ

First, Position, dünyanın farklı yerlerinde Youth America Grand Prix’sine katılmak için canla başla çalışan ve yaşları 9 ila 19 arasında değişen altı dansçının gerçek hikayesini anlatıyor. Profesyonel dansçı olmak için türlü fedakarlıklar yapan dansçıları görmek, özellikle performans sanatlarıyla ya da sporla ilgilenen çocuklar için motive edici olabilir. First Position belgeselini Amazon üzerinden kiralayarak izleyebilirsiniz.

BABIES, 2010, +7

abies, dünyanın dört farklı ülkesinde (Moğolistan, Japonya, Namibya ve Amerika) doğan dört farklı bebeğin doğumdan bir yaşa kadar olan hikayelerini anlatıyor. Kültürel farklılıkları, geleneksel aile portrelerini izlemek çocuklar açısından eğitici ve eğlenceli bir deneyim. Bazı ülkelerin hikayelerinde, özellikle Namibya’da çıplaklık var. Babies belgeselini iTunes üzerinden kiralayabilir ya da satın alabilirsiniz.