1. Aşırı Korumacı Olmayın

Çocuğunuzu hayatı boyunca her türlü tehlike ve tehditten korumak istemeniz çok doğaldır ama bu mümkün değildir. Tabii ki onu ev kazalarından, kötü niyetli insanlardan, üstünde olumsuz etki yapabilecek her şeyden korumak için elinizden geleni yapacaksınız. Ama bazı durumlarda bir hata yapıp bedelini ödemesine, bir problemini kendi aklıyla çözmesine de izin vermelisiniz.

  1. Çocuğunuzun Teknoloji Bağımlısı Olmamasına Dikkat Edin

30 yıl önce çocuk yetiştirmenin püf noktaları hakkında bir yazı yazacak olan biri böyle bir uyarıyı düşünmezdi muhtemelen, ama günümüzde gerçekten gereklidir. Günümüzde çocuklar telefon ve bilgisayar bağımlısı olma riski altındadırlar. İnternet, ne amaçla ve ne kadar süreyle kullanıldığına bağlı olarak gayet faydalı veya son derecede zararlı bir kaynak olabilir. Çocuğunuzun reel hayatta sosyalleşmesinin önünü kesebilir. Bedensel zararlar verebilir, yanlış insanlarla karşılaşıp birtakım tehlikelere maruz kalmasına yol açabilir. İleri durumlarda gerçek hayattan kopmasına bile sebep olabilir. Bu yüzden, teknolojik cihaz kullanımının makul seviyeyi geçmemesine çok dikkat etmelisiniz.

  1. Sevin, Değer Verin ve Bunu Gösterin

Çocuğunuzu çok seviyor olabilirsiniz. Ama sevginizi göstermek açısından doğru yerde misiniz acaba? Sevildiğini, kendisine değer verildiğini hissetmek herkese güven ve mutluluk verir. Sözleriniz ve davranışlarınızla çocuğunuza onu karşılıksız olarak sevdiğinizi gösterin. Ona değerli bir birey olduğunu hissettirin. İyi, güzel, doğru şeyler yaptığı zaman takdir edin ve annesi veya babası olmaktan gurur duyduğunuzu söyleyin.

  1. Çocuğunuzla Dolu Dolu Zaman Geçirin

Karnını doyurmak, mevsime giydirmek, temiz olmasını sağlamak, oyuncaklar almak bir çocuğun ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli değildir. Çocuğunuzla oyun oynamalı, sohbet etmeli, beraberce gezmeye çıkmalı, aile etkinlikleri planlamalısınız. Çocuğunuzu yapmakta olduğunuz ev işlerine dahil etmelisiniz. Birlikte pikniğe, sinemaya gitmeli, ona kitap okumalısınız.

  1. Onu Gerçekten Dinleyin

Çocuğunuzun anlattığı şeyleri dikkatle dinleyin. Sorun ettiği şeyler bir yetişkin olarak size basit gelebilir ama bunu belli etmeyin. Kendisini ciddiye aldığınızdan, anlamaya çalıştığınızdan emin olmasını sağlayın. Sorularına uygun karşılıklar verin.

  1. Çocuğunuzu İncitici Bir Şekilde Eleştirmeyin

Çocuğunuza haklı olarak kızdığınız zamanlar olacak. Bazı konulardaki beceriksizlikleri canınızı sıkacak. Onu eleştirme, kızgınlığınızı ifade etme ihtiyacı duyacaksınız. Bunların hepsi bütün ailelerde yaşanan durumlardır ve doğaldır. Ancak, olumsuz duygularınızı ne şekilde, nasıl bir üslupla ifade ettiğiniz de çok önemlidir.

Ona sinirlendiğiniz zaman, sizi hayal kırıklığına uğrattığı zaman kullandığınız cümlelere dikkat edin. Eleştirin, doğrusunu gösterin ama incitici olmayın. Sürekli olarak kendisinden üstün olduğunu düşündüğünüz başka çocuklarla kıyaslamayın. Ne kadar beceriksiz veya aptal olduğunu söylemeyin. Bu şekilde onun kendine güvenini sarsarsınız. Kendini değersiz hissetmesine yol açarsınız. Uzun vadede kendisinin de iyi, doğru ve güzel şeyler yapamayacağına inanmasına sebep olursunuz.

  1. Adil, Makul, Net ve Tutarlı Olun

Çocuğunuza çifte mesajlar vermemeye dikkat edin. Verdiğiniz sözleri tutun, vaat ettiğiniz şeyleri yapın. Bir yaptırım uygulayacağınız zaman bunun yaptığı şeyle orantılı olmasına dikkat edin. Ödüllendireceğiniz zaman da ölçülü olun. Ne sınırsız hoşgörülü, ne de çok katı davranın.

Makul derecede kuralcı olmaktan kaçınmayın. Çocuklar sınırsız bir hürriyet isterler ama disipline, kurallara, güven veren bir yetişkin otoritesine de ihtiyaç duyarlar.

  1. Daha Çok Pozitif Taraflarına Odaklanın

Çocuğunuzun kusurlu, yetersiz taraflarının farkında olmalı ve bu konuda bir şeyler yapmalısınız tabii ki. Fakat pozitif ve güçlü yönlerini gözden kaçırmamak da çok önemlidir. Zihninizi bunu yapacak şekilde eğitmeye çalışın. Çocuğunuzun iyi yönlerini, becerilerini görün ve bunların gelişmesi için yardımcı olun. Eksik tarafları konusunda da rehberlik edin ve cesaret verin.

  1. Beklentileriniz Gerçekçi Olmalı

Çocuğun seviyesini, yetenekli olduğu alanları iyi takip edin ve onunla ilgili beklentilerinizi buna göre ayarlayın. Çok yüksek beklentiler içine girerseniz çocuğunuza yaşının ve becerilerinin üstünde bir yük yüklemiş olursunuz. İşler beklediğiniz biri gitmezse o kendisinin yetersiz biri olduğunu düşünür, siz de hayal kırıklığına uğrarsınız.

  1. Doğru Bir Örnek Teşkil Edin

Çocuğunuzun rol modeli sizsiniz. Hayvanları sevmesini, sebze yemesini, diş fırçalama alışkanlığı kazanmasını, yalan söylememesini, saygılı ve nazik bir insan olmasını istiyorsanız bu konularda öğüt vermeniz, hikayeler okumanız yeterli olmaz. Siz de onun davranmasını istediğiniz şekilde davranmalısınız.