İyi bir görüş, her çocuğun eğitimsel, fonksiyonel ve sosyal gelişimi için kritik derecede önem taşır. Eğitimde başarının sırrı göz muayenesinden geçiyor!
Çocukluk döneminde öğrenmenin yüzde 80’den fazlası, görme duyusu sayesinde gerçekleştirilir. 

Eğitimde başarı için göz muayenesi şart

Gözler, çocukluk dönemi boyunca gelişimini sürdürürken, yetişkinlerin gözlerinden pek çok önemli noktada farklılıklar gösterebiliyor. Çocukların henüz gelişme aşamasındaki gözlerinin, ileri dönemlerde geri dönüşü olmayan pek çok etkiyle karşılaşabilir.

Göz yapısı ile birlikte, göz sağlığına dair ihtiyaçları konusunda da çocukları yetişkinlerden ayrı olarak değerlendirmek gerekiyor. Çocuk göz sağlığı konusunda karşılaşılan sorunların büyük bir bölümü, çocuğun gelişim döneminde yaşanan sorunlardan kaynaklanıyor.

Göz tembelliği, kırma bozuklukları ve şaşılık çocuklarda en sıklıkla görülen sorunlardır. Bu rahatsızlıklar, ilerleyen dönemlerde okul başarısını etkileyebilir. Bu sebepten dolayı özellikle okul öncesinde çocukların gözlerinin muayenelerinin gerçekleştirilmesi, okuldaki başarı için kritik önem taşıyor.

Çocukluk en önemli dönem

Özellikle göz tembelliği, yedi yaşın öncesinde tedavisi yapılması gereken bir rahatsızlık. Bu hastalığa, ancak 10 yaşına kadar müdahalede bulunmak mümkün. Şaşılık, kırma kusurları ve göz tembelliği gibi rahatsızlıklar, ebeveynler veya öğretmenler tarafından kolayca fark edilebilir.

Ancak fark edilmediğinde çocuğun görmesindeki sorunlar, ilerleyen yıllarda okuldaki başarısını, davranış eğilimlerini ve hatta iyi bir görüş gerektiren iş kollarına girmesini dahi etkileyebilecek sonuçlar oluşturabiliyor. Rutin muayeneler ve erken müdahale sayesinde, bütün bu sorunlar oluşmadan hızlıca çözüme kavuşturulabiliyor.

Bu belirtileri göz ardı etmeyin

Çocukların davranışları, gözlerindeki problemleri ele verebilir. Çocuklarda görme problemlerini ele veren en önemli belirtiler; TV veya kitaplara sürekli yakınlaşarak takip etmesi, okuduğu yazıları parmakla takip etmesi, daha net görmek için kafayı yana yatırmak, gözlerin sıklıkla ovuşturulması, ışığa karşı hassaslık, bir gözü kapatarak okumak, ağır baş ağrıları ve bilgisayar kullanırken ağrı çekmektir.

Bunların yanı sıra, ödevlerini yapmak istememesi, okulda düşük notlar alıyor olması, huzursuzluk veya davranış bozuklukları göstermesi de görme problemleri yaşayan çocuklarda sıklıkla görülen belirtiler arasındadır. Aileler bu belirtilerin gözlemlendiği çocuklarını uzman bir doktora muayeneye götürerek, okuldaki başarılarının yanı sıra geleceklerine de çok büyük katkıda bulunabilirler.