Çocuklarda Öğrenme Güçlükleri nedir? Belirtileri nedir?  Nasıl ilerler?

Öğrenme güçlüğü çocuğun okuma/ anlama, matematik ya da yazma becerilerinde çocuğun başarısı standart ölçme ve değerlendirme gereçlerine göre çocuğun kronolojik yaşının, zeka düzeyinin ve yaşına uygun eğitim düzeyinin aşağısında kaldığında ele alınan bir sorundur.  Öğrenme güçlüğü teşhisi konduğunda çocuğun okumada anlamada, matematikte ya da yazmada yetersizliğinin akademik başarısını ya da ilgili becerileri gerektiren günlük eylemleri belirgin olumsuz etkiliyor olması gerekir.  Disleksi yani okuma güçlüğü görülme oranı populasyonda %4 tür.  Diskalkuli yani matematiksel hesaplama güçlüğü görülme oranı %1 dir.

Öğrenme güçlüğü görülen çocuklarda gelişim genel olarak normal seyreder ve hiçbir sosyal sorun gözlenmez.  Ancak okul çağında derslerde diğer çocukların başarısına erişememenin getirdiği utanç, akran ilişkilerini olumsuz etkiler. Öğrenme güçlüğüne bağlı tekrarlı yaşanan utanma hali en sonunda öz güven gelişimini engelleyebilir.

Öğrenme güçlüğü olan çocuklarda bu sorunu tanımlayan belirgin bir duygusal, zihinsel, somatik ya da ilişkilerle ilgili bir nitelik tanımlanmamıştır.