Çocuklarda davranış bozukluğu çoğu zaman ebeveynlerin hatalı tutumları ile birlikte pekişe bilen bir rahatsızlıktır. Ebeveynlerin aşırı kontrolcü, sert davranışların yoğunlukta olduğu, aşırı otoriter davranışların sonucunda ortaya çıkabilecek bir problem olmasının yanı sıra aşırı verici ailelerde de görebildiğimiz bir rahatsızlıktır.

Çocuk gerçekten içinde bulunduğu  depresif sürecin bir yansıması olarak bu davranış problemlerini ortaya koymaktadır. Yada sınırını koymamış olan ebeveynlerine karşı onları test edebileceğine dair zorlayıcı davranışlar içerisindedir.

Bu noktada bakılması gereken unsur; çocuğun bu davranışları sadece aile içerisinde mi sergiliyor olduğu yoksa okul gibi daha genel hayatın diğer alanlarında da bu davranışları gerçekleştirip gerçekleştirmediğidir.

Genelde davranış bozukluğunun var olduğuna dair görmeye çalıştığımız ip uçları şunlardır; çocuğun argo veya küfürlü konuşmalara çok fazla yer veriyor olması, alkol ve madde kullanıyor olması, kendisine veya çevresindekilere zarar verici davranışlarda bulunması, ebeveynlerine karşı şiddet içerikli davranışlarda bulunup bulunmadığı, hayvanlara zarar verici davranışların olması, başkalarının eşyalarına zarar vermesi bir yana izinsiz alıp kullanmaya çalışması, okuldan veya evden kaçma davranışlarının gerçekleştirilmesi bunlar bir araya geldiğinde davranış bozukluğu probleminin varlığından söz edilebilir.