Bilgisayarda ne kadar vakit geçirmesi uygundur? Çocuklarınızın ayak uydurabileceği kısıtlamalar koyabiliyor musunuz? Online olarak onları güvende tutmanın yollarını biliyor musunuz?

Bilgisayarlar modern hayatın önemli bir parçası. Ayrıca çocukların yeni şeyler öğrenmesi için de harika araçlar. Fakat bazı kötü tarafları da var. Kimse çocuğunun fiziksel aktivitelerden uzak durmasını, okuldaki derslerini aksatmasını ve daha da kötüsü uygunsuz içeriklere bakmasını ve tehlikeli kişilerle sohbet etmesini istemez.

1- Çocuğunuz için doğru olan nedir?

Çocuğunuzun bilgisayar başında ne kadar vakit geçirmesi gerektiğine dair bir kılavuz kitap yok. Buna en iyi kararı verecek olan sizsiniz.

İşte dikkate almanız gereken bazı ipuçları:

  • Çocuğunuzun bilgisayar başında geçirdiği vakit ödevlerini ya da diğer aktiviteleri olumsuz etkiliyor mu?
  • Omurga problemleri ya da görme bozukluğuna karşı önlem almak için sık sık ara veriyor mu?
  • Normalden daha fazla duygu durum bozukluğu gösteriyor mu?
  • Yeteri kadar fiziksel aktivitede bulunuyor mu?

2- Ekran zamanlarını kısıtlayın

Çocuğunuzun ekran başında ne kadar vakit geçirmesini istediğinize karar verdikten sonra planlamaya başlayabilirsiniz. Yaşça büyük olan çocuklarınızı karar sürecine dahil edebilirsiniz. Karar verdikten sonra ailece toplanıp bu yeni kararlardan herkesi haberdar edin. Bazı anneler mutfak saatini kullanarak zamanın dolduğunu çocuklarına hatırlatır, siz de telefon alarmı açabilirsiniz. Kurallara, sporunu, ödevini ya da başka işleri bitirdikten sonra bilgisayarda oyun oynayabileceği de ekleyebilirsiniz.

3- Gözünüz üzerlerinde olsun

Bilgisayarı odanızda, mutfakta ya da oturma odasında tutabilirsiniz. Böylece oynamak istediklerinde sizinle karşılaşmaları gerekecek. Ayrıca ne kadar vakit harcadıklarını ve bilgisayarda neler yaptıklarını daha iyi takip edebilirsiniz.

4- Oyun seçmesine yardım edin

Küçük çocuklarınız için oyun seçmek daha kolay olur, çünkü sizi dinlerler. Birçok güzel ve eğitici oyun bulabilirsiniz. 18+ işareti olan oyunlara dikkat edin. Bu oyunlar yetişkinler için tasarlanmıştır.

5- Tek başınıza kalmayın

Çocuğunuza kural koyarken çoğunluğu elde etmeniz önemli. Babasını ve varsa büyük kardeşini de dahil edin.

6- Onunla oynayın

Çocuğunuzun ne oynadığını anlamanın en iyi yolu oyununa dahil olmaktır. Ya da yanında oturup bir süre izleyebilirsiniz.

7- Diğer etkinliklere heveslendirin

Bilgisayar başında daha fazla zaman geçirmesini istemiyorsanız onları meşgul edecek oyunlar bulmanız gerekiyor.  Sonuçta çocuklarınızın enerjilerini bir şekilde harcamaları lazım. İlginç bir hobi edinmesini sağlayabilir, çocuğu olan bir arkadaşınızı da alarak güzel bir filme gidebilirsiniz.

8- Çıkışları kapatın

İnternette vakit geçirmesini istemiyorsanız, ebeveyn izni isteyen programlar sayesinde izniniz olmadan internete girmesini engelleyebilirsiniz. Şifrenizin çok kolay bulunabilir bir şey olmamasına özen gösterin.

Çocuğunuzla internet güvenliği hakkında konuşun. Bazı içerikler çocuklar için uygun değildir, bu tür içeriklere denk gelirse kapatmasını söyleyin. İnternette çocuğunuzun güvenliği ile ilgili birçok makale bulabilirsiniz. Bunları mutlaka okuyun.

 

 

Okan Bal
Uzman Psikolojik Danışman ve Aile-Evlilik Terapisti

Sorunlarınızın Daha Sağlıklı Çözümü İçin
“Online Terapi” Randevusu Alabilirsiniz.

onlineterapim-randevual