Her çocuk farklı yaşta olgunlaşır. Çocuğunuza ne kadar sorumluluk sahibi olduğunu bilmek, ona cep telefonu alıp almayacağınızın kararını da kolaylaştırır. Uzmanların çocuklar üzerinde yaptığı araştırmalardan bazı öngörüleri size yardımcı olması açısından listeledik:

Kaç yaşında olmalı?

12-17 yaş arası çocukların yüzde 80’inin cep telefonu var*. Yarısınınsa akıllı cep telefonu. Bu sayı geçtiğimiz iki yılda bu kadar artmış. Amerikalı ebeveynlerin yüzde 60’ıysa 11-12 yaşlarında çocuklarına cep telefonu almayı teklif etmişler. Sebebi, çocukların 12-13 yaşlarına geldiklerinde dışarıda da fazlasıyla vakit geçiriyor olmaları olabilir. Araştırmalar ailelerin cep telefonlarını aynı zamanda çocuklarının güvenliğini korumak için de önemli bir araç olarak gördüklerini söylüyor.

Cep telefonu her yaşta bir güvenlik aracı olabilir

Cep telefonları eğer çocuklarınız otobüsle okula giderken bir şekilde yolda kalırlarsa da onlara ulaşmak için etkili bir yöntem. Cep telefonu sahibi olmak her yaşta avantajlı olabilir. Okullarda oluşabilecek daha acil durumlarda ailelere ulaşmak için cep telefonu oldukça etkili. Onların endişelenmemelerini sağlıyor. Ayrıca çocuklar da anne ve babalarına kolayca ulaşabiliyorlar ve zor durumlarda korku duymaları engelleniyor.

Ne tür bir telefon almalı?

Çocuk ne kadar küçükse seçenekler de o denli az. Küçük çocuklar sadece ebeveynlerine ve güvenilir erişkinlere ulaşmalı. Mesajlaşmak ya da fotoğraf göndermek küçük çocuklar için uygun olmayabilir. Onlu yaşlarına girdikten sonra, akıllı telefon internet erişimi için iyi bir fikir olabilir. Onlara sorumluluk hissini kazandırmak için, kendi takvimini ödevlerini ekleyebilirsiniz. Ayrıca arkadaşlarıyla mesajlaşmak ve fotoğraf paylaşımında bulunmak da isteyecektir. Erken yaşta ona cep telefonu kullanımıyla ilgili bilgi verin. Bu onlara bir tür sorumluluk aşılamak ve kendi yaşamlarını kontrol altına almaları için iyi olacaktır.

Kaybetmelerini önlemek

Çocuğunuza, bir yerden ayrılırken muhakkak cep telefonları yanlarına alıp almadıklarını kontrol etmelerini öğretin. Cep telefonlarının ceplerinde ya da çantalarında güvende olduğunu bilmeliler ve örneğin bir restoran masasında bırakmamalılar.

Ayrıca bazı marka telefonlarda telefonun bulunabilme özelliğine sahip uygulamalar var. Tam olarak coğrafi konumunu görebiliyorsunuz. Bu uygulama cep telefonunuz açık olduğu sürece kullanılabiliyor. Ayrıca kayıp çocukları bulmada da etkili.

Ebeveynlerin dikkat etmesi gereken konular şöyle:

  • Uygun olmayan içeriklere karşı tetikte olun.
  • Aşırı kullanımdan kaçınmalarını sağlayın.
  • Örnek olmak için araç kullanırken telefonunuzu kullanmayın.
  • Ders esnasında telefonları sessize alarak çantalarında tutmalarını söyleyin.
  • Evde teknolojik aletlerin kullanılmadığı alanlar oluşturun. (yatak odaları gibi).
  • Telefon kullanımını gün içinde sadece belli saat aralıklarıyla sınırlayın.

Çocuğunuza kaç yaşında cep telefonu alacağınız tamamen aile içi aldığınız karara bağlı. Uzman önerilerimizi değerlendirerek çocuğunuzun bir telefon sahibi olacak kadar olgun olup olmadığına karar verin. Önceden uyaralım, çocuğuna bir kere telefon verdikten sonra geri almak oldukça tehlikelidir. Bu durumda tartışmaya hazır olun!

 

Okan Bal
Uzman Psikolojik Danışman ve Aile Terapisti

Sorunlarınızın Daha Sağlıklı Çözümü İçin
“Online Terapi” Randevusu Alabilirsiniz.

onlineterapim-randevual