Haklar ve sorumluluklar

Diğer insanların davranışları ile ilgili beklentiler kurmazsanız, daha özgür yaşarsınız ve çok daha önemli bir şeye odaklanmak için daha çok enerjiniz olur: kendinizden en iyisini beklemek.

  • Başkalarının size saygı duymasını bekleme hakkınız vardır.
  • Sevilmeye hakkınız var, ama sevdiklerinizin hayatını kontrol etmeye veya onların sizin hayatınızı kontrol etmesine izin vermeye hakkınız yoktur.
  • Karşılık bekleme hakkınız vardır, ama başkalarının sizin bütün fikirlerinize, seçimlerinize veya değerlerinize katılmasını beklemeye hakkınız yoktur.
  • Hayalleriniz için savaşma ve diğerlerinin kendi hayalleri peşinden koşmasına izin verme hakkına sahipsiniz, onların hayalleri sizinkilerden çok farklı da olsa.

Okuyabileceğiniz başka bir yazı: Ne Olacaksa Olması Gereken Zamanda Olur

  • Kendinize bakmanız, özgüveninizi beslemeniz ve dünya sizin istediğiniz gibi davranmadı diye hayal kırıklığına uğramaktan kaçınmanız gerekiyor.
  • Diğerlerine tamamen ve koşulsuzca bağlanmaktan kaçınıp kendi mutluluğunuzu yaratmak için proaktif olmalısınız. Olumsuzlukları kabul edin ve ara sıra hayal kırıklığı yaşayabileceğinizi kabul edin.
  • Unutmayın, siz de başkalarını hayal kırıklığına uğratabilirsiniz ve bu sizi daha iyi veya daha kötü biri yapmaz. Hepimiz kendi mutluluğumuzu bulmaya çalışıyoruz,ama etrafımızdakilerin de kendi mutluluklarını bulma hakkına sahip olduğuna saygı duymalıyız.

Sonuç olarak, sadece dünyanın değil, üzerinde yaşayan insanların da karmakarışık olduğunu anlamamız gerekiyor. Diğer insanların her zaman hep bizim beklentilerinize göre davranmasını beklemek büyük stres ve acı kaynağıdır.

 

Okan Bal
Uzman Psikolojik Danışman ve Aile Terapisti

Sorunlarınızın Daha Sağlıklı Çözümü İçin
“Online Terapi” Randevusu Alabilirsiniz.

onlineterapim-randevual