Cinsellikte isteksizlik en yaygın ve en karmaşık cinsel sorunlardan biri. Bunu etkileyen çok sayıda faktör bulunuyor.

Cinsel isteği sağlayan hormon kadında da erkekte de aynıdır. Bu hormon testesterondur ve cinsel isteği yönlendirir.

Cinsel dürtüler doğuştan vardır ancak cinsel davranışlar bu konudaki tutum ve deneyimlerle belirlenir.

Cinsel isteği belirleyen çok sayıda faktör bulunuyor.

İşte nedenlerden en önemlileri:

Az Uyumak. Çok erken kalkıyor ve geç yatağa girmek etkendir. Yeterli uyumazsanız vücudunuzda hem fiziksel hemde duygusal olmusuz etkilenir.

Obezite. Uzmanlara göre fazla kilolu veya obez olmak, cinsel performans konusunda sorun yaratabilir. Bu neden tam olarak bilinmese de birçok doktor, bunu kilo nedeniyle kendine güven eksikliğinede bağlıyor.

Stres. Stres altındayken bir sürü şeyi iyi yapan nadir insanlardan biri olabilirsiniz. Ancak buna cinsel hayatınız dahi değil. İş stresi, para sorunları, ailede hasta olan biri için duyulan endişe gibi nedenler, libidonuzu düşürür. Stres düzeyinizi kontrol altında tutmak ve stres yönetim teknizlerini öğrenmek için mutlaka bir uzmandan yardım alın.

Vücunuzun Şekli. Vücunuzun şekli ve kilonuzdan ötürü kendinizi seksi bulmayabilirsiniz. Çok kilolu olmasanız bile kendi alğınız sizin duygularınızı etkileyebilir. Algınız üzerinde çalışmak yada kilo vermek yararlı olur. Spor , fiziksel olarak vücunuzu şekillendiren hormonlar açısından yardımcıdır.

İlaç Kullanmak. Bazı ilaçlar cinsel isteksizlik yaratabilir. Her zaman kullandığınız ilacın dozunun artması yada azalması da etki edebilir.

Düşük Testosteron. Testosteron her iki cinsi de ilgilendiren bir konudur. Ancak kadınların hormon düzeni erkeklerden daha farklıdır ve daha karışıktır.Ve bazen cinsel isteksizliğe yol açabilir.

Depresyon. Eğer cinsel isteksizlik yeni başlıyorsa bu farkında olmadığınız deprasyonun başlangıcı olabilir.

İlişkide Sorunlar. Çiftler arasında çözüme kavuşmamış sorunlar cinsel dürtünüzün katili olabilir. Cinsel haytta duygusal yakınlık özellikle kadınlar için önemlidir. Üstü kapatılmamış sonuca varılmamaış, tartışmalar, yanlış anlaşılmalar gibi konularda nedenlerden biri olabilir.

 

Okan Bal
Uzman Psikolojik Danışman ve Aile Terapisti
Eğitim ve Öğrenci Danışmanı

Sorunlarınızın Daha Sağlıklı Çözümü İçin
“Online Terapi” Randevusu Alabilirsiniz.

onlineterapim-randevual