Çocukların kitap okumasına dair çokça araştırmalar yapılıyor. Çocukların okuma alışkanlığı kazanması için bir o kadar da teşvik kampanyaları veya sosyal sorumluluk projeleri var. eskort girl Kimisi çocuklara ücretsiz kitap dağıtıyor, kimisi zorunlu okuma saatleri koyuyor, kimi öğretmenler de okunan kitaplardan not veriyor. Hedefinin merkezinde KİTAP olan her proje ve araştırmanın çocuklara elbet bir katkısı var. Ama eskilerin dediği gibi gör öğren dünyası denilen bir de gerçek var.

 

Henüz konuşmayı öğrenemeden akıllı telefonun ekranını kaydıran bebekler elbet bu yeteneklerini anne karnında edinmiyorlar.

Çevrelerinde en çok maruz kaldıkları mesajı hemen kabiliyet loblarına yazıyorlar ve sevdikleri çizgi filmin veya şarkının o cihazda olduğunu öğrenmekte gecikmiyorlar. Henüz anne demeden telefonu kulağına götürüp ALO diyen bebekler aslında anne babaya ilk mesajını veriyor. “Faydalı şeyleri bana şimdiden ver, anne…” Çocukların kitapları sevmesi için okul sıralarını beklemek işte bu yüzden büyük kayıp. Çocuk önceleri işlevini bilmese bile kendine faydalı olacak her nesne ile bağ kurmalı, onunla erken yaşta tanışmalı ki hayatının bir parçası olsun.

Bebeklerin veya çocukların kitapla tanışması oyuncak kitap da denilen, sadece kendi yaşlarına uygun kitaplarla da olmamalı. Kitaplıklarda ulaşılmaz olan, eline geçtiğinde ise aman yırtarsın diye kollanan kitapların çocuklar için ne ifade edeceğini, bilinçaltına nasıl bir mesaj yerleştireceğini iyi düşünmek lazım. Kapağı kırılmış, iç sayfaları yırtılmış, köşesi kopmuş kitaplar yine de okunabilir. Bunu akılda tutup, kitapları çocukların ulaşacağı yerlerde bulundurmak bu bağı erken kurmak için çok önemli.

Seneler önce bir kitap fuarında stanttaki kitabı almaya çalışan üç-dört yaşlarındaki bir çocuğu azarlayan anneye itiraz eden bir yayıncı tanıyorum. Kitabı stanttan alıp çocuğun eline tutuşturarak, “Al bunu, şimdi dokun ki ileride okuyabilesin” demişti.

Bırakın çocuklar kitaplarla oyun oynasın, ilk faydasını onları üst üste koyarak dolaplara yetişmek için görsün ki zamanı geldiğinde tüm faydalarını tadsın…

 

Profesyonel Eğitim ve Öğrenci Danışmanlığı Desteği Almak İçin Randevu Alınız.

Okan Bal
Uzman Psikolojik Danışman ve Aile Terapisti

Sorunlarınızın Daha Sağlıklı Çözümü İçin
“Online Terapi” Randevusu Alabilirsiniz.

onlineterapim-randevual