Evli veya sevgili olanların arasında illa ki bazı kavga ve sorunların ortaya çıkması en doğal süreçlerden bir tanesi. Ancak bu anlaşmazlıklar zaman zaman her iki taraf için de o kadar zorlu olabiliyor ki, bazen affetmek imkansız hale geliyor ve ayrılıklar gerçekleşiyor. Hem kadın hem de erkekler için eşimi affetmeli miyim sorusunun cevabı da bu süreçte çok önemli bir hale geliyor. Ancak tabii ki körü körüne her şeyi affetmek ve sürekli olarak taviz vermek de o kadar mantıklı değil.

Öncelikle, bir sıkıntıda eşinizi affetmeden önce, o sıkıntının ne kadar ciddi olduğunu gözden geçirmelisiniz. Bazı kadın ve erkekler, hiç ipe sapa gelmeyecek konularda eşlerini zorlayabiliyor, yoktan sıkıntılar ortaya çıkarabiliyorlar. Eğer sizin de eşinizi suçladığınız durum bunun gibi pek de önemli olmayan bir konuysa, onu affetmemeniz için hiç bir sebep yok. Hatta pireyi deve yapma alışkanlığınız varsa, bu alışkanlığınızı bir gözden geçirebilir, ilerde yaşanacak sıkıntılara da engel olabilirsiniz.

Bunun yanında, bir de gerçek sorunlar mevcut. Bunlar arasında aldatma, kadına şiddet, sözlü baskı ve hakaretler, eşe vakit ayırmama gibi affetmesi ve kabullenmesi çok daha zor konular yer alıyor. Hem kadınların hem de erkeklerin duygusal olarak yaralanmalarına sebep olan bu tip durumlarda, maalesef affetmek o kadar da kolay değil. Zira eşini affettiğini sanan pek çok insan, aslında kendi içerisinde onu affetmeden hayatına devam etmeye çalışıyor ve durumu kabullenmekte zorlanıyor.

Eğer böylesi ciddi durumlarda eşinizi affetmek istiyorsanız, öncelikle kendinizi onu affedip affedemeyeceğiniz konusunda ikna etmeniz gerekiyor. Affettikten sonra bile sürekli olarak laf vuracak, hatalarını onun yüzüne söyleyip duracaksanız, bu affın herhangi bir etkisi olmayacaktır. Geçmişi geçmişte bırakabilenler ise affetmenin dinginliğini yaşayabilir ve eşleriyle yeniden eskisi gibi güzel vakitler geçirebilirler. Dolayısıyla affetme sürecinde sizin karakter ve alışkanlıklarınız çok önemli.

Lakin eşiniz sürekli olarak aynı hataları yapıyor, sizi küçük düşürüyor ve dikkate almıyor, affetmenizi kötüye kullanıyorsa, kendinizi bu şekilde kullandırtmaya da bir son vermeniz gerekli. Affetmek tek bir hata için sadece bir defa yapılabilir ve maalesef sürekli olarak aynı hatayı affetmeniz gelecekte sözlerinizin dikkate alınmaması sonucunu doğuracaktır.

 

 

Okan Bal
Uzman Psikolojik Danışman ve Aile Terapisti
Eğitim ve Öğrenci Danışmanı

Sorunlarınızın Daha Sağlıklı Çözümü İçin
“Online Terapi” Randevusu Alabilirsiniz.

onlineterapim-randevual