Pek çok kadın ve erkek, maalesef iç huzurunu bulmakta sıkıntı yaşıyor çünkü günlük hayatın getirdiği stresler ve kişinin karakter yapısı, bazen huzursuzlukların sonsuza kadar sürmesine yardımcı oluyor. Dolayısıyla iç huzuru nasıl sağlanır sorusunu kendine sormaya başlayanların, bir yerden başlayarak kendilerine biraz çeki düzen vermeleri gerekiyor. Çeşitli uzmanların iç huzurunu bulma konusunda yardım niteliğindeki tavsiyelerini sizler için bir araya getirdik.

Çoğu kişinin iç huzurundan uzak kalmasının en büyük sebebi, sürekli olarak olumsuz duyguları ve olayları biriktirmek. Başınıza gelen kötü şeyler üzerinde sürekli olarak düşünmek de, onları devamlı gözardı etmek de maalesef pek huzur verici değil. Yapmanız gereken, kötü gidişatı benimsemek ve bunu hayatınızın bir parçası olarak kabul etmek. İşinizden çıkarılmış olabilirsiniz ancak ne bunu sürekli düşünün, ne de hiç olmamış gibi mutlu numarası yapın. Tek yapmanız gereken hayatınızda bunun gerçekleşmiş olmasını kabullenmek ve ileride sizi iyiye götürecek adımlar için çalışmak.

Düşüncelerinizi sadeleştirmek ve negatif duygulardan arınmak konusunda sorunlar yaşıyorsanız, günün belli saatlerinde tüm karmaşadan uzak durmaya çalışın ve nefes alıp verme egzersizleriyle kendinizi dinlendirin. Sessiz bir odada bağdaş kurup oturabilir, derin nefesler alarak düşüncelerinizi boşaltabilirsiniz. Bu oturuş hem fiziksel olarak kaslarınızı esnetmenize yardımcı olacaktır, hem de düşüncesiz bir şekilde oturarak zihninizin dinlenmesini sağlayacaktır.

Çok hareketsiz yaşamanın da iç huzurunu baltaladığı biliniyor. Bu nedenle günlük olarak yürüyüşe çıkabilir, dışarıda veya evinizde egzersizler yaparak vücudunuzu hareketlendirebilirsiniz. Spor esnasında vücutta salgılanan mutluluk hormonu, hem düşüncelerinizin daha pozitif olmasını sağlayacaktır hem de sağlığınızı koruyarak uzun vadede huzuru yakalamanıza yardımcı olacaktır.

Her insanın dünya üzerinde ilgisini çekecek bir konu mevcut. El işçiliği, müzik, resim, felsefe, okumak, sinema ve televizyon dünyası gibi onlarca farklı alanda ilginizi çeken şeylerle ilgilenebilir, hatta kendiniz bir şeyler üretebilirsiniz. Yetenekli ve meraklı olduğunuz konularda maddi beklentiler içinde olmadan üretimde bulunmak, pek çok insan için dinlendirici ve yenileyicidir. Maalesef ülkemizde hobi etkinliklerine dair bilinç oldukça düşük olduğu için herkes ev-iş kapanında sıkışmakta ve kendini keşfetmekten uzak durmaktadır.

 

Okan Bal
Uzman Psikolojik Danışman ve Aile Terapisti
Eğitim ve Öğrenci Danışmanı

Sorunlarınızın Daha Sağlıklı Çözümü İçin
“Online Terapi” Randevusu Alabilirsiniz.

onlineterapim-randevual