Evlilik Terapisi

Tartışmaların, kavgaların, çatışmaların sürekli olduğu bir aile ortamında eşlerin ilişkilerini sağlıklı değerlendirmeleri ve evliliklerini bitirme konusunda sağlıklı karar vermeleri beklenemez. Problemli evliliklerde eşlerden birinin ya da her ikisinin psikolojik sorunlar yaşaması olasıdır. Tedavi veya destek için kliniğe başvuran kişiler daha çok depresyon, anksiyete, psikosomatik vb  şikayetler iletmektedirler.

Evlilik terapisi amacı; ilişkiyi sağlıklı hale getirmektir. Aslında sorun olan, o anki yaşanan problem değil ilişkinin kendisidir. Bu nedenle sadece sorunun çözülmesi evliliği kurtarmaz evliliği kurtaran ilişkinin düzelmesidir.Çünkü eşler arasında kurulan sağlıklı ilişkilerde yaşanacak tüm problemler karşılıklı konuşularak evliliğe zarar vermeden çözülecektir.

Sorunlu ilişkilerde eşlerin şikayetleri genellikle şu şekillerdedir:

– “sen önceden hiç böyle değildin, artık çok değiştin, beni dinlemiyorsun bile..”
– “beni hiç anlamadın..”
– “hep böyleydin ve hiç değişmeyeceksin!”
– “artık sana da bu evliliğe de dayanamıyorum.”
– “beni sevmiyorsun, artık bana değer vermiyorsun”
– “seninle artık birlikte olmamın anlamı yok ben bu evliliği artık bitiriyorum.”

Bu düşüncelere sahip olan,birbirlerinin dediğine tahammül edemeyen, oturup birlikte bir şeyler paylaşamayan, ufak şeylerde çok büyük tepkiler gösteren, birbirine dokunmayan, cinsel ilişkide bulunamayacak noktalara gelen, evliliğinden artık doyum alamayan mutsuz çiftlerin ilişki boyutlarının değerlendirilmesi gerekmektedir.

Evlilik terapisi açısından her birey yaşanan problem karşısında kendi düşünce ve duygularını ortaya koyarken, evlilik terapisti eşlerden her birine şu konularda destek sağlamaktır:

– Diğerine duygu ve düşüncelerini rahatlıkla ifade edebilmesine
– Diğerine karşı incitici bir davranışta bulunmamasına
– Diğerinden beklentilerini açıkça ifade edebilmesine
– Diğerinin bazı davranışlarını olduğu gibi kabul edebilmesine
– Diğerinin duygu ve düşüncelerini anlamasına
– Diğerini doğru bir şekilde dinlemesine

Tüm bu davranışların yapıldığı bir evlilikte doyum sağlanmış olacaktır. Evlilik terapisi sırasında eşlerin  her ikisinin varlığı çok önemlidir. Bazen toplumsal baskılar ve kişilik yapıları nedeni ile diğer eş terapi sürecine katılmayabiliyor. Bazen de kızgın olan eş diğer eşi cezalandırmak için terapi sürecine katılmayı reddedebiliyor. Bir taraf ilişkiyi düzeltmeye ve evliliği kurtarmaya çalışıyorken diğer tarafın duyarsız kalması işi içinden çıkılmaz bir hale getirebilir. Böyle bir durumda yapılması gereken terapiye tek taraflı da olsa başlanması gerektiğidir. Tek taraflı olarak evliliği kurtarmak zordur ama yine de sizin ilişkideki rollerinizi görmeniz,  kendinizi fark etmeniz, çatışmaları çözümlemeniz, ilişkinizi düzeltmeniz belki de onu terapiye ikna edecek yolları bulmanız açısından önemli olacaktır. Eşlerden birinin kendini değiştirmesi, düzeltmesi ve ilişkide gelişme sağlanması diğer eşi de terapi sürecine sokabilir.

Ayrılma kararıyla evlilik terapisine katılan ve süreç sonucunda  birbirlerini sevdiğini söyleyen eşlerin sayısı az değildir. Evlilikteki problemler, tartışmalar, anlaşmazlıklar, uyuşmazlıklar siz evli kaldığınız sürece devam edecek bunların olmamasını istemek, beklemek boşuna önemli olan çatışmalarınıza çözüm yolları bulabilmek,karşılıklı problemleri dile getirebilmek, kendi davranışlarının farkına vararak eşin duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışmak. O zaman ilişkinizi belli bir dengede tutarak “eşimi çok seviyorum, mutlu bir evliliğim var” diyebilirsiniz.

Okan Bal
Uzman Psikolojik Danışman ve Aile Terapisti

Sorunlarınızın Daha Sağlıklı Çözümü İçin
“Online Terapi” Randevusu Alabilirsiniz.

Evlilik Terapisi