4 yıllık lise bilgilerimizin ölçülmesi adına yapılan YGS LYS sonuçları doğrultusunda gideceğimiz üniversite ve bölümü belirliyoruz. Bu durumun her öğrenci farkında olmasına rağmen nedense birçoğu 9. ve 10. sınıfta sanki hiç sınava giremeyecekmiş gibi bir psikolojide hareket ediyor. 11. sınıfa geçince ise durum biraz farklılaşıyor. Artık bıçağın kemiğe dayandığını yavaş yavaş hisseden birçok 11. sınıf öğrencisi sınav hakkında düşünmeye ve çalışmaya başlıyor.

Daha Çok mu Var

9. ve 10. sınıfta ki rahatlığa alışan kişiler maalesef 11. sınıfta da daha zaman çok, seneye gece gündüz zaten çalışacağım gibi bahanelerle kendilerini kandırmaya çalışabilirler. Bu psikolojide bu yazıyı okuyan biriyseniz maalesef düşüncelerinizin çok yanlış olduğunu hemen söyleyeyim. Çünkü önünüzde sınav için iki yıl olmasına rağmen 2 sınava gireceksiniz ve bu 2 sınav dört yıllık bilgilerinizi test etmeye dayanıyor. Bu yüzden 1 yılda 4 yıllık konuları bitirmek kolay kolay her yiğidin harcı değil. Zaman daha çok diye bahane üretenlere tek tavsiyem orta seviye bir YGS denemesi çözerek durumlarına kendilerinin karar vermesi.

11. sınıf olduğunuzu düşünerek önünüzde yaklaşık iki yıl olduğunu söyleyebiliriz. Bu süreçte deli gibi ders çalışmak her insanı fazlası ile her açıdan yıpratır. Bu yüzden 11. sınıfta aşırı derecede kendinize yüklenmeyin.Sistemli çalışın ve bu çalışmaların yanında bol bol kişisel gelişim kitabı okuyun, ara ara filim izleyin. Sınava dair araştırmalar yapın. Kısacası bu sene sadece derse değil hem gelecek adına düşüncelerinizi değiştirecek adımlar atın. Bu süreçte biraz daha zihnen rahat olduğunuz için bunları kolayca yapabilirsiniz.

YGS mi LYS mi Çalışılmalı

Sınava çalışmayı başlamayı düşünen kişilerin ilk aklını kurcalayan soruların başında gelen YGS mı LYS mı sorusunun aslında net bir cevabı maalesef bulunmuyor. Bu durum kişiden kişiye değişmekte fakat genel hatları için biz herkese göre birkaç tavsiyede bulunalım.

Genel olarak 9. ve 10. sınıf YGS konularından oluşurken LYS ise 11. ve 12. sınıf konularından oluşuyor. Yani siz hazırlanmaya başladığınız dönemde aslında okulda LYS konularını görüyor olacaksınız. Bu yüzden başlangıç için YGS daha mantıklı çünkü iki sınavı bir anda çalışıyor olacaksınız. Sene sonuna kadar  YGS konularını en az bir defa düzgün bitirdiğiniz zaman artık önünüzde ki süreçte LYS için çok daha rahat bir vaktiniz olacak. Bu yüzden tavsiyemiz 11. sınıf sürecini YGS ile geçirmenizden yana.

Hedefiniz Olsun

Sınav dönemi öğrencilerine klasik tavsiyelerin başında gelir bir hedeflerinin olması gerektiğini söylemek. Fakat bu durum öğrenciler tarafından nedense hep “ayy hemen hayalimdeki mesleğe karar vermem gerek”  gibi anlaşılıyor. Aslında burada bizim sizlerden istediğimiz hayal kurmanız, bu her türlü durum olabilir. Atıyorum bir sonraki denemede kendinizi sınıf birincisi olarak görmek veya bir sonraki denemede 10 net arttırmak gibi gibi. Hem ufak hedeflerinizi gerçekleştirdikçe daha çok moralinizin yerine gelecektir. Tabi varsa okul ve bölüm hedefleri de güzeldir ama yoksa da gece günüz düşünmeye şu anlık pek gerek yok.

 

Stres Yapma

Gelecek adına kaygılanmak için daha çok var yada sınav hakkında olumsuz düşüncelere kapılmak için yolun başında bu tarz düşüncelere kapılma çünkü daha gecen gündüzüne karışmadı, test kitaplarının başında uyuya kalmadın yada 3-4 saat uyku ile okul yolunu tutmadın. Yani ilk başlarda biraz çabalamadan bu düşüncelere kapılmak biraz işin kolayına kaçmak oluyor. Önce savaş sonra bazı şeyler hakkında düşün. Ama bu düşünceler “olmuyor”, “yapamıyorum” gibi düşünceler ise bunlar size sadece yıkıcı etki yapar yapıcı olmak için nedenini araştırın. Sorunu bulup bırakmayın çözüm için yol arayın kısacası.

 

Sınav Sürecini Daha Bilinçli ve Başarı Odaklı Bir Çalışma Haline Getirmek İçin
Profesyonel Eğitim ve Öğrenci Danışmanlığı Desteği alabilirsiniz.
psikolojik-danisma-ogrenci-danismanligi-randevual1-gaziantep