Diyet yapmanın, egzersiz yapmanın, doğaya çıkmanın, nefes almanın ve hatta baktığınız yönün bile zaman içerisinde ruh halinizi etkilediğini biliyor muydunuz? Depresyona sebep olan pek çok neden vardır, bu yüzden gündelik alışkanlıklarınızda birkaç değişiklik yaparak kısa sürede ruh halinizdeki gelişmeyi fark edebilirsiniz. Farkına varmadan yapıyor olabileceğiniz bu alışkanlıkları öğrenmek için okumaya devam edin.

Besin eksikliği

Kulağa garip gelse de depresyon, yediklerinizden besin alan sinir sisteminizlebağlantılıdır. Dengeli olabilmek, depresyon ve sinir sorunlarından uzak durabilmek  için her gün aşağıda listelediğimiz besinlere ihtiyacınız vardır:

  • Magnezyum: ceviz, yeşil yapraklı sebzeler, avokado
  • Triptofan: kakao
  • Omega 3 asitleri: keten tohumu
  • B12 vitamini: sardalya, yumurta, süt ürünleri
  • Folik asit: meyveler ve yeşil yapraklı sebzeler

Zararlı yiyecekler

Diğer yandan, zehir etkisi göstererek bedeninizden vitamin ve mineralleri çalan yiyecekler de bulunmaktadır. Bu yiyecekler bedeninizin doğal dengesini bozup bağımlılık yaratıp ruh halinizin kötüleşmesine neden olurlar. Bunlar:

  • Et (aşırı tüketildiğinde)
  • Doymuş yağlar
  • Aspartam (suni tatlandırıcı)
  • Koruyucu katkı maddeleri ve suni aromalar
  • Beyaz şeker ve tatlılar
  • Suni içecekler
  • Alkol

Egzersiz yapmamak

Egzersiz yapmak sağlığımız için çok önemlidir ve endorfin salgılanmasına yardımcı olur. Endorfin mutluluk hormonudur. Pek çok kişi egzersiz yapmanın tek faydasının kilo kontrolü olduğunu sanıp sadece estetik amaçlarla spor yapmaktadır. Ama egzersiz yapmak bundan çok daha önemlidir. Egzersiz yaptığınızda kendinizi çok daha iyi hissedersiniz.

Aşağı bakmak

Bu sizi çok şaşırtabilir ancak göz hareketleri de ruh halinizi etkiler. Aşağı bakmak negatif duygularla bağdaştırılır; bu yüzden elinizden geldiğinde yukarı bakıp, yukarıdaki detaylara odaklanmalısınız. Bu hem çok kolay yapabileceğiniz hem de hiçbir maliyeti olmayan bir egzersizdir.

İçsel çelişkilerden kaçmak

Bazı terapistlere göre, depresyon vakalarında sorunların kökenini bulmak çok önemlidir. Genelde bizi rahatsız eden birşey olduğunda ve bir sorun çıktığında onu göz ardı edip, zamanın örtbas etmesini bekleriz. Yapmak istemediğiniz birşeyi yapıyor olabilirsiniz veya bastırılmış öfke veya üzüntü birikmesi olabilir. Bu duygusal sorunları tedavi edebilmek için, hiçbir yan etkisi olmadığı ve her yaştan kişi tarafından kullanılabileceği için homeopati veya Bach çiçeklerini öneriyoruz.

Doğayı unutmamak lazım

Gün geçtikçe daha yaygın hale gelen psikolojik dengesizlikler gençlerde de görülmeye başlanmış durumda. Bunun nedenlerinden birisi doğa ile olan temasımızın kopması olabilir. Yeşil renk doğal bir dengeleyicidir ve güneş banyosu kendinizi kötü hissettiğinizde size iyi gelecektir ama işin özü, buna hepimizin ihtiyacı var. Eğer şehirde yaşıyorsanız en azından haftasonları ufak doğa kaçamakları yapmalısınız.

Zor nefes almak

Çoğumuz sadece hayatta kalmamıza yetecek şekilde nefes alıyoruz ancakbedenimizdeki her hücrenin oksijene ihtiyacı vardır ve onlara yeterli oksijen vermezsek, stres oluşmasına neden olurlar. Doğru şekilde nefes almayı öğrenmeniz çok önemlidir. Bunu yapabilmek için yoga, tai chi, jimnastik veya Feldenkrais yöntemi gibi terapileri deneyebilirsiniz.

Temas eksikliği

Depresif kişiler kendilerini izole edip başkaları ile temas kurmamaya çalışırlar, hatta en yakınlarıyla bile. Bu durumun üstesinden gelmek başlarda zor olabilir. Başkalarının size masaj yapmasına izin vermek iyi bir başlangıç olabilir. Masaj yapılırken kekik, lavanta, papatya, bergamut, ıtır, yasemin, limon, sandalağacı, mandalina, melisa, portakal, portakal çiçeği, turunç, nar, adaçayı, limon otu ve ylang ylang gibi ruh haline iyi gelen esans yağlarının kullanılması iyi bir fikir olabilir. İstediğiniz yağı seçmek için hepsini koklayıp iç sesinize kulak verin. Yağınızı seçtikten sonra nemlendirici bir kremle karıştırın.

 

Sorunlarınızın Daha Sağlıklı Çözümü Adına Profesyonel Danışmanlık Hizmeti

(Yüz-yüze veya Online Randevu) Alabilirsiniz.

psikolojik-danisma-ogrenci-danismanligi-randevual1-gaziantep