Hiperaktif çocuklar hepimizin olabilir. Hiperaktif çocuklar kazalara çok eğilimli olduklarını için aileler dikkat etmelidirler.

Hiperaktivitenin, son 10 yıldan beri çocuk kliniklerine başvuru nedenlerinin başında yer almaktadır. Hiperaktivitenin kelime anlamı “aşırı hareketlilik” olmaktadır. Her çocuk için hiperaktif tanımlaması yapılması doğru değildir. Hiperaktif çocukların hareketleri, keyfi ve amaçsız bir şekildedir. Bu çocuklar, çevreye karşı olan tepkilerini, dürtülerini kontrol altına alamazlar. Başıboş bir hareketlilik sergilerler. Sınırlayıcı ve dikkatlerini yoğunlaştırmayı gerektiren ortamlarda, hareketlilikleri daha da artar. Aile ve öğretmenleri tarafından kavgacı, doyumsuz, sabırsız, yerinde duramayan ve çok konuşan çocuklar olarak tanımlanırlar. Hiperaktivite, erkek çocuklarda daha çok görülmektedir. Hiperaktivitenin belirtileri, genelde 3-5 yaşlarında ortaya çıkar. Alkolik, depresif ve hiperaktif anne ve babaların çocuklarında daha sık görülür.

PSİKOLOJİK TEDAVİYİ AİLELER DE YAPABİLİR

Hiperaktif tanısı konulan çocukların aileleri konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmamalarından ötürü endişe ve korkuya kapılabilirler ama bu çocuklar, deneyimli psikolog ve uzman doktorlar tarafından değerlendirilmelidir. Hem davranış terapisi hem de ilaç tedavisi uygulanmalıdır. Psikolojik tedaviyi ailelerde yapabilir. Bunun için bazı sınırlar, belirgin olmalı. Çocuğa, söylenen şeyleri yapmadığı takdirde ne sonuçlar olabileceğinin anlatılması gerekir. Örneğin, (yemeğini yersen seni ödüllendiririm) veya (yemeğini yemezsen senin istediğin şeyi yapmayız) denmeli.”

“HİPERAKTİVİTE KENDİLİĞİNDEN ORTADAN KALKABİLİR”

Hiperaktivitenin tedavi edilmemesi halinde, adölesan (buluğ çağı) döneminde, çocuğun dürtülerini baskı altına alabilmesiyle kendiliğinden geçebilir. Ancak, çocuk, dürtülerini baskı altına alamazsa, hiperaktiviteden kurtulamaz. İleride, küçük motor becerilerde, (düğme ilikleme, ayakkabı bağlama, dantel örme vs.) beceriksizlik ya da sakarlık olabilir. Sosyal iletişim kurmakta zorlanabilirler. Kavgacı, titiz kişiler olduklarından; toplum tarafından dışlanabilir. Zeka düzeylerinin normal olmasına rağmen, dikkat eksikliği nedeniyle, okul notları düşük olur. Hiperaktif çocuklar, kazalara çok eğilimlidirler. Dürtülerini kontrol edemediklerinden, yolun karşısına geçeceklerse, arabanın gelmesi onlar için bir şey ifade etmez. Farkında olmadan, yola çıkabilirler. Bu nedenle, hiperaktif çocuklarda kaza yoğunluğu artar. Onları bu kazalara karşı korumak gerekir.