Bildiğiniz halde çözümü yapamayışınızın farklı nedenleri olabilir.

Öncelikle bilmek ve öğrenmek göreceli bir kavramdır. Bu konuda adayların yanıldıkları temel nokta sadece bir kaynaktaki bilgilerle öğrendiklerinde yeterlilik bilgiye vardıkları düşüncesidir. Bu durumda öğrenilen konuların farklı kaynaklarla tekrarlarının yapılması ve yeterli miktarda test çözümlerinin yapılmasıdır. Bu çalışmalarının belirli sürelerde yapılması söz konusu bilgilerin zihinde kalmasını kolaylaştıracaktır. Unutmamak gerekir ki, öğrenme zaman içinde gelişen bir etkinliktir.

Burada yanlış yapmanın diğer olası durumları ise;

  • Çalışmanız etkili ve verimli  olmayabilir,
  • Soruları dikkatli okuyamama veya verilenleri ipuçlarını değerlendirememe olabilir.
  • Test tekniğini bilmiyor olabilirsiniz,
  • Yoğun duygusal baskı altında olabilirsiniz,
  • Çalışma vaktinizi hep aynı tür konulara çalışmış  olabilir veya benzer  sorular çözmüş  olabilirsiniz,

Ancak genel sorun,  genel olarak pratik eksikliğinden kaynaklamaktadır.

Sadece bilmek yeterli değil bildiğini uygulayabilmek gerekir. Sorunun çözümü üç aşaması vardır.

Birinci aşama; bilgilerin doğruluğu kontrol edilmeli varsa yanlışlıklar düzeltilmelidir. Denetleme okulda veya dershanede tutulan notlardan, ana kaynaklardan yapılabilir. Ancak bu kontroller uzun zaman almamalıdır.

İkinci aşama; bu aşama bilgilerin kavranması ve uygulanması aşamasıdır. Burada önce çözümlü sorularla işe başlanmalıdır. Bunun için çalışılan kaynakta örnek soruların mutlaka çözümleri olmalıdır.

Üçüncü aşama; bu aşamada ise artık cevaplı testlere geçilebilir. Özellikle son denemelerin analizleri çıkartılarak eksik olunan konulara yönelik tamamlayıcı çalışmalar yapılabilir. Çalışarak giderilemeyecek türden ise bir bilenden yardım alınmalı, sonra da bu hatalara bir daha düşülmemeye çalışılmalıdır.