Boşanan ailelere çok önemli uyarılar yapan psikolog ve pedagoglar, çocuğa karşı özellikle psikolojik yakınlık gösterilmesi gerektiğinin altını çiziyorlar. Uzmanlar ayrılsalar dahi anne ve babanın sorumluluklarının devam ettiğini, iki tarafında çocukla sağlıklı bir iletişim kurmasının çocuğun ruh sağlığı için vazgeçilmez olduğuna dikkat çekiyor.

Uzmanlar, boşanmanın ardından çocukların emniyetli aile yapılarının birden değiştiğini fark ettiklerini hatta anne ve babalarının ayrılmalarında kendilerini suçlu hissedebildiklerini belirtiyor.

Ailede eşlerin birbirine ilgi ve sevgi konusunda cimri davranmamaları, kırıcı ve şahsına dokunmadan konuşabilme sanatını öğrenmeleri ayrılmaların önüne geçilebilecektir. Çoğu zamanda ilişki çıkmaza girmeden profesyonel yardım almak çok önemlidir.

Boşanan tarafların çocuğunu düşünmek yerine çocuk üzerinden karşı taraftan intikam alma yolunu seçebiliyor. Bunun zaten yaralı olan çocuğun psikolojisini tamamen bozulmasına sebep olmaktadır.

Boşanmadaki çocuğun psikolojisini şöyledir: “Çocuklar emniyetli aile yapılarının birden değiştiğini ve yok olduğunu fark ediyorlar. Bu durumdan dolayı özellikle kaygı, korku, anne ve babanın arasında kalma, endişe ve hatta anne ve babanın ayrılmasında kendilerini suçlu hissedebiliyorlar.” Kaybetme korkusunun yoğun olduğu okul öncesi yaştaki çocuklarda, boşanma sonrasında, bazı davranış bozukluklarıyla birlikte kaybetme korkusu da yerleşir. Okula ya da bir başka yere gitmek istemez dolayısıyla yaptığı şeylere konsantre olamaz. Hatta uykuları bile sık sık bölünür. Korkulu rüyalar görme, ağlayarak uyanmalar artabilir. Uyku ve yemek problemleri de yaşanabilir.”

Ayrılsalar dahi anne ve babanın sorumluluklarının devam etmektedir. Her iki tarafada sorumluluklarını yerine getirmede engel çıkarmamaları gerekmektedir. Çocuğa karşı özellikle psikolojik yakınlık gösterilmesi iki tarafında çocukla sağlıklı bir iletişim içerisinde olması gerekmektedir.

Sorunlarınızın Daha Sağlıklı Çözümü Adına Profesyonel Aile-Evlilik Danışmanlık Hizmeti

(Yüz-yüze veya Online Randevu) Alabilirsiniz.

psikolojik-danisma-ogrenci-danismanligi-randevual1-gaziantep