Sanki hiç bitmeyecekmiş gibi görünen hayatın baskılarıyla uğraşmaktan yorgun mu düştünüz?

Çok çalışıyorsunuz, yeterince takdir görmüyorsunuz, hep streslisiniz, çok fazla fatura var, işinizi sevmiyorsunuz bile… Ve bunları ne için yapıyorsunuz?

Böylece daha iyi bir hayat yaşayabileceksiniz?

Böylece geçine bileceksiniz?

Fazla çalışmak aslında kalp krizine sebep olabilir. Japonya’da bunun ismi bile var: karoshi (iş yüzünden ölmek).

Stres birçok medikal problemle ilişkili. Bu da pek iyi görünmüyor.

Tabi ki, ihtiyaçlarınızı karşılamak için çalışacaksınız, ama ne kadar bedel için?

Böylece kendinizi güvence altına alacaksınız? Böylece emin ve rahat hissedeceksiniz?

Peki rahatlama ihtiyacı ne olacak?

Hayat tarzınızla oluşan baskının sebep olduğu sağlık problemleri? Ya da değişiklik olsun diye mutlu olma ihtimali mesela?

Eğer hayatın baskılarından kurtulmak istiyorsanız, biraz rahatlamaya ihtiyacınız var. Size birkaç tavsiye

1. Rahat Durun

Ve çok fazla düşünmeyi bırakın. Çok düşünmek beyninizdeki glikoz (beynin güç kaynağı) miktarının aşırı düşmesine sebep olur. Konsantre olmak ve hatırlamak böylece çok daha zorlaşır.

Hayatınızdaki her durumu, teoriyi, sonucu, tecrübeyi çok fazla analiz etmeyi bırakın ve bir süre için sadece şu anda olun.

“An”a konsantre olmanızı sağlayacak birçok teknik var. Bunlardan biri de Dr. Herbert Benson’un rahatlama metodu. Bu metot, rahatlamak için aynı kelimeyi sürekli tekrar etmenizi tavsiye ediyor. Böylece düşünce sürecinizi kapatıp, zihnin başıboş dolaşmasını engelliyor ve “an”a konsantre olabiliyorsunuz. Parasempatik sinir sistemini uyaran bu metot sayesinde, rahatlıyor ve dingin hissediyorsunuz.

Günde 15-20 dakika bu tekniği uygulayarak stres düzeyinizi, kan basıncınızı ve vücuda zarar veren diğer baskı unsurlarını azaltabilirsiniz.

2. Duygusal Olun

Diğer taraftan, rahat durmanın ve sakin olmanın tam tersini yapıp, yine ana konsantre olabilirsiniz.

Hayatınızdaki her şeyin zihninizde dönüp durduğu zamanlarda, bunların dışarı çıkmasına izin verin.

İçinizde kurduğunuz şeyleri serbest bırakmak bazı insanlar için etkili bir terapidir. İçinizdekileri dışarı çıkarmak için iyi yollardan biri, sessiz bir yer (kimsenin sizi duymayıp, görmeyeceği) bulup, ağlamaktır. Beynin arka köşelerinde tuttuğunuz duyguları kucaklayın.

Ağlamak normal bir şeydir ve gerçekten ruhu temizleme özelliği vardır. Böylece zihninizi temizleyecek ve yaşamdaki en önemli şeylere odaklana bileceksiniz.

Öfke rotasını da tercih edebilirsiniz. Bazı şeyleri kırıp, belki kendinizi veya başka birini incitebilir ve sonunda biraz gözyaşı dökebilirsiniz. İkisi de işe yarar. Fazla gözü kara olmasanız daha iyi olabilir, tabi…

3. Gerçekçi Olun

“Kendiniz olmak, tek yapabileceğiniz şeydir.” Audioslave

Olmadığı bir şey gibi olmaya çalışanlara benzemeyin. Kim olduğunuzu bulun ve o olun. Güvenilir ve dürüst bir şekilde yaşamaya başlayın. İnandığınız şeye bağlı kalma erdemini gösterin.

Her köşede sahte bir şeyin olduğu dünyada gerçek olmak eşsizdir. Belirli bir amaçla yaşayın ve başkalarının sizin hakkınızda ne düşündüğü hakkında endişelenmeyi bırakın.

4. Destansı Bir Şey Yapın

Sizin içinizden gelen bir şey yapın. Ruhunuzun konuşmasına fiziksel bir şeye dönüşmesine izin verin. İster paylaşılabilen bir şey yapın, ister takdir edilebilen, isterse alaya alınan. Fark etmez. Sadece yapın.

Baskıyı azaltmak için daha iyi bir iyileştirici yol. Ayrıca gurur duyacağınız bir şeyin yapmış olmak mükemmel bir duygudur. Bu zihninizin bir süre rahatlamasına yardımcı olur.

5. Değişiklik Yapın

Eğer saatli bir bomba gibi her an patlayacak gibiyseniz ya da her şeyden sıkılmış durumdaysanız, bu bazı şeyleri değiştirme vaktinin geldiğini gösterir.

Hayatınızın çoğunu alan bir rutini devam ettirmenin size nasıl bir yararı olabilir ki?

Aşağıdakilerin günde ne kadar zamanınıza mal olduğunu yazın:

-Tv izleyerek veya internette gezinerek harcanan zaman..
-Nefret ettiğiniz işi yaparak geçen zaman…
-Nefret ettiğiniz işi düşünerek ya da konuşarak geçen zaman..

Sonra da şunları yazın:

-Keyif alarak başkalarıyla geçirdiğiniz zaman (arkadaşlarınız, eşiniz, çocuklarınız)
-Keyif aldığınız işi yaparken geçen zaman.
-Önemli olan bir şeye katkı yaparak geçen zaman

Şimdi bu zamanları kendi içinde toplayıp, karşılaştırın. Eğer ilk listedeki rakamlar ikinciden fazlaysa, sayıları zıt yönlerde biraz değiştirme zamanı gelmiştir.

Böylece olumsuz baskıları azaltıp, ruh halinizi pozitife taşıyacaksınız. Sevdiğiniz işi yapmanın ömrü uzattığı bilimsel olarak ispatlanmış bir gerçek.

6. Basitleştirin

Evet söylendiği gibi kolay olmadığını biliyorum ama işleri basitleştirmek omuzlarınızdaki yükün hafiflemesini sağlayacaktır.

Yaşadığınızın farkına varın. Neyin anlamlı olduğunun farkına varın ama aceleye geliyormuş hissi de olmasın. Bilinçli bir şekilde, sorunların altında ezilmeden de yaşayabilirsiniz.

 

gaziantep pedagog okanbal randevualll