Evlilik hayatında, eşlerin tahammül edilemeyen ve çözmesi zor gibi gözüken huy ve davranışları olabiliyor. Erkek ve kadının sorunu çözme çabaları kimi zaman yanlış uygulama ve düşünceler doğurabiliyor. Zamanla ‘benim eşim zor bir insan’ düşüncesi oluşuyor ve eşler sorun yokmuş gibi davranıyor. Ama sorunlar hiç silinmiyor, yıllar sonra da olsa ‘ben buradayım’ diyor.

Çiftlerin evlilik hayatında karşı tarafta tahammül edemediği ve çözmede sorun yaşadığı birçok yön bulunuyor. Kadınlar, erkeklerin kendilerini dinlememesine tahammül edemezken, erkekler de eşlerinin talepleri karşılanmadığında o isteği sürekli dillendirmelerine yani ısrar etmelerine katlanamıyor.Bu olumsuz yönler zamanında çözülmediği takdirde eşler arasında sorunlar da baş gösteriyor. Kadının tahammül edemediği yönleri sergileyen erkeğin, ilk olarak karısının gözünde saygınlığını kaybedecektir.  “Evliliğin ‘katlanılması gereken mecburi bir kurum’ olduğu duygusu uyanan kadın, daha az veya daha çok konuşuyor, ev ile ilgili işleri adeta robotlaşmış şekilde yapıyor, kendini çocuklara adar. Erkeklerin ise üstünde ağır yükler olan, bekârlık hayatının sorumsuz günlerine özlem duyan, ayakları her akşam geri geri giden, annesinin şefkatini arayan hisler içinde kendini bulur.

‘Önce ailem’ yaklaşımı olmalı

Eşler, tahammül edilemeyen yönleri birkaç yöntemle çözebilir. Erkek, eş kavramının bir hizmeti görev olarak yapan değil, gönülden yapan demek olduğunu tamamen idrak etmeli. Eşten herhangi bir talepte bulunduğunda bunu yapmasının mecburi olduğu duygusunu uyandırmamalı. İstekler, saygılı, ilgili ve ben duygusundan uzak ‘önce ailem’ yaklaşımı ile iletilmeli. Ayrıca nasıl ki evlenmeden önce eş ile sohbet edebilmek için fırsat kollandı ve dinlenildi ise, evlendikten sonra da dinlemeyi başarabilmeli. Kadınlar da eleştirileri ‘sen’ değil ‘ben’ dili ile yapmaya gayret etmeli. Örneğin erkeğin eve geç gelmesini ‘hep geç geliyorsun’ demek yerine ‘bekletilmekten rahatsız oluyorum’ iletişimi ile göstermeli.

Öz konuş, eşini sık sık arama

Kadınlar genellikle şu hataları yapıyor: Öz konuşamamak, eşini sık sık arayarak ‘neredesin’, ‘ne yapıyorsun’, ‘yanında kim var’ sorularını yöneltmek, sürekli ‘beni seviyor musun’, ‘ne kadar seviyorsun’ sorgulaması yapmak, tartışmada veya sonrasında aile büyüklerini arayarak, ağlayarak şikâyet, yatak odasını cezalandırma aracı olarak görmek, ‘şununla görüş, bununla görüşme’ gibi sosyal çevreye müdahale, ‘al şu çocukları, bütün gün beni yedi bitirdi’ diyerek eşin kapıdan girer girmez çocuklarla ilgilenmesini istemek, tartışmalarda erkeğin ailesini kötülemek, sürekli geçmişi gündem yapmak.

‘Artık evliyiz, ne gerek var’ deme

Erkeklerin hataları ise, eşi konuşurken başka tarafa (televizyon vb.) bakmak, ‘çay koy’, ‘çocuğu sustur’ gibi hizmeti emir içeren kelimelerle talep etmek, sohbet etmemek, motive edici cümleler kurmamak ve buna gerekçe olarak da ‘Biz artık evliyiz; ne gerek var?’ yaklaşımı göstermek, toplum içinde eşinden ‘o bilmez’, ‘o anlamaz’, ‘o yapamaz’ vb. şeklinde küçümseyici konuşmak, eşinin maaş kartını elinden almak ve bir haftalık harcamasını hesaplayarak harçlık vermek, ev ile ilgili ihtiyaçları müsriflik olarak değerlendirmek, eşine ev işlerinde yardım etmemek.

 

Nasıl Aile Danışmanlığı Randevusu Alabilirsiniz..

gaziantep pedagog okanbal randevualll