Birçok kişi yürümenin faydaları ve yürümenin en iyi günlük egzersizlerden biri olduğu hakkında fazla bilgiye sahip değildir. Yapılan bir çalışma yetişkinlerin %40’ının hiç yürüyüş yapmadığını göstermektedir ve bu oran gelişen teknolojinin günlük yaşamımızı kolaylaştırması fakat daha sağlıksız hale getirmesi sebebiyle her geçen gün artmaktadır.

Yürümek egzersiz rutini oluşturmak için en iyi yöntemlerden biridir çünkü kasları çalıştırmanın ve kalori yakmanın en kolay yollarından biridir. Fakat elde ettiğiniz faydalar kendinizi yürümeye daha fazla adamanız ve yürüyüş hızınızı giderek yükselmeniz halinde daha fazla artacaktır. Her gün aynı yürüyüş rutinini uygulamak yeterli değildir – eğer gerçekten bu egzersizin faydalarından yararlanmak istiyorsanız, dikkatiniz dağılmadan ve hızınızı sürekli arttırarak günde en az 30 dakika yürümek en iyisidir.

Depresyonla savaşır

Yapılan çalışmalar yürümenin depresyona karşı iyi bir terapi olduğunu ve depresyonla ilişkili semptomları azalttığını ortaya koymaktadır. Günde 30 dakika yürümek kriz halinden uzaklaşmanızı sağlayacak kişisel bir alan sağlar ve ayrıca en başından depresyondan kaçınmanızı sağlar.

Demansı önler

Yapılan çalışmalar 60 yaş üzeri her 14 kişiden birinin ve 80 yaş üzeri her 6 kişiden birinin demansa yakalandığını göstermektedir. Günde yaklaşık 30 dakika yürüyerek, beyin dokusu kaybını önlemiş olursunuz ve yıllar geçtikçe hafızanızı korursunuz. Fiziksel aktivite beyin dokusunu arttırır ve korur, demans riskini %40’a varan oranlarda azaltır.

Enerji seviyelerini arttırır

Yürüdüğümüz zaman tüm vücudumuz etkileşim halindedir, bu da dolaşımın artmasını ve her bir hücreye oksijen taşınmasını sağlar. Bunun sayesinde, bu sağlıklı alışkanlık bizi daha aktif hale getirir ve gün ortasında veya yemeklerden sonra hissettiğimiz enerji kaybıyla mücadele eder.

Cinsel aktiviteyi arttırır

Bildiğimiz üzere, egzersiz yapmak ve cinsel aktivite birbirleriyle yakın ilişki halindedir. Yaşları 45 ile 55 arasında değişen kadınlarla yakın zamanda yapılan bir çalışma, her gün yürümenin cinsel isteği ve doyumu arttırdığını ortaya koymaktadır.

 

Okan Bal
Uzman Psikolojik Danışman ve Aile Terapisti

Sorunlarınızın Daha Sağlıklı Çözümü İçin
“Online Terapi” Randevusu Alabilirsiniz.

onlineterapim-randevual